Intervju sa zamjenikom pomoćnika ministra odbrane Sjedinjenih Američkih Država

Zamjenik pomoćnika sekretara odbrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Rusiju, Ukrajinu, zapadni Balkan i Euroaziju Michael Carpenter potvrdio je danas u intervjuu za bh. agencije podršku SAD-a Bosni i Hercegovini na njenom putu ka evroatlantskim integracijama te istakao da je BiH dragocjen partner u doprinosu koaliciji za borbu protiv ISIS-a u Siriji i Iraku.

Naglasio je da je kretanje ka NATO-u ponekad dug i težak proces te da je knjiženje vojne imovine važan korak, koji je u slučaju BiH parcijalno ispunjen, a da je na državi da završi taj proces.

– Mi ne možemo provesti reforme umjesto vas, to morate uraditi sami i tako je sa svakom zemljom – istakao je.

Nakon toga, napomenuo je, odluka o ulasku u NATO-u zasniva se na tome da zemlja zadovolji zajednički set vrijednosti i provede vrlo teške reforme, kao što je reforma odbrane, reforma pravosuđa i reforma uprave zemljom.

Osvrnuo se na slučaj zemalja koje su primljene u NATO, a da nisu ispunile određene uvjete, i kazao da su sve zemlje koje su postale članice ovog saveza ipak prošle određeni proces, koji se, kaže, promijenio u posljednjih nekoliko godina.

– Sada postoji institut MAP-a i uvjeti koji se moraju ispuniti. BiH ima godišnji plan za zemlju i ciljeve koji se moraju zadovoljiti da bi postala članicom NATO-a. To je sistem zasnovan na zaslugama i ispunjenju kriterija koje sve zemlje moraju ispuniti – kazao je Carpenter.

Zamjenik pomoćnika sekretara odbrane SAD-a za Rusiju, Ukrajinu, zapadni Balkan i Euroaziju također je istakao da je BiH dragocjen partner u doprinosima koaliciji za borbu protiv ISIS-a u Siriji i Iraku. Međutim, dodao je da je to samo jedan dio mozaika te da se ISIS kao tumor proširio iz Sirije i na ostale zemlje svijeta.

– Zbog toga je važno da sve, naročito evropske zemlje, sarađuju i rade na rješavanju tog pitanja – smatra Carpenter.

S tim u vezi, izrazio je zadovoljstvo jer je BiH usvojila zakon kojim se zabranjuje odlazak bosanskohercegovačkih građana na strana ratišta i napomenuo da SAD sarađuje s vlastima BiH na području borbe protiv nasilnog ekstremizma, gdje je postignut određeni napredak, ali je potrebno još dosta toga uraditi.

– Važno je da vlasti u zemljama zasuču rukave i rade na tim pitanjima i sve vladine agencije trebaju raditi na tome, to nije samo pitanje Ministarstva odbrane. Ministarstvo unutrašnjih poslova treba raditi na sprečavanju protoka stranih boraca i terorista – rekao je.

Osvrnuo se i na nedavni Samit u Varšavi na kojem je bio s predsjednikom SAD-a Barackom Obamom, a na kojem je jedno od dva glavna pitanja za NATO trenutno – izazov i prijetnja ruskog revanšizma, jer, kako je rekao, ruski uticaj se proteže, osim Ukrajine i Gruzije, i na područje zapadnog Balkana.

– Jasno je svima da je Rusija označila NATO integracije na zapadnom Balkanu kao proces koji ne podržava – kazao je Carpenter i naglasio stav SAD-a da svaka zemlja ima suvereno pravo da odredi svoju budućnost i privrženost u smislu političkih i sigurnosnih afiliacija.

S tim u vezi, potcrtao je da nijedna treća zemlja ne bi trebala imati pravo veta nad željom da se neka zemlja pridruži vojnoj alijansi, kao što je NATO, ili političko-ekonomskoj organizaciji, kao što je EU.

– To je tačka u kojoj se ne slažemo s Moskvom i nastavit ćemo da podržavamo pojedinačni izbor svake zemlje na njenom putu ka NATO-u ili EU –  poručio je.

Carpenter koji trenutno boravi u posjeti BiH, posjetio je i ostale zemlje na području zapadnog Balkana, ali nije želio praviti poređenje među zemljama u pogledu njihovog napretka, jer, po njegovim riječima, različite zemlje suočavaju se s različitim problemima.

Međutim, dodao je da je borba protiv nasilnog ekstremizma zajedničko pitanje s kojim se sve zemlje regije suočavaju na određenom nivou.

Također, naveo je zajednički set problema u široj regiji, a to su pravosuđe i vladavina zakona, ekonomski razvoj, reforma odbrane te upravljanje zemljom.

Svi ovi aspekti, smatra, imaju zajedničke elemente koji se prožimaju i podupiru jedni druge te u slučaju da ne funkcioniraju, djeluju destabilizirajuće jedni na druge.

Zaključio je da je unutar ove regije vladavina zakona esencijalna te da njen nedostatak i korupcija osiguravaju put kojim se podriva napredak zemlje i njena sigurnost.

Izvor: http://www.viphd.ba/