INKLUZIVNA RADIONICA: U Fakovićima djeca kroz igru, crtanje i glumu uče kako prepoznaju nasilje

U maloj učionici područne škole u Fakovićima kod Bratunca u toku je radionica na kojoj defektologinja Ivana Srdanović s djevojčicama i dječacima radi u dvije grupe. Djeca crtaju masku lica koje je tužno i s Ivanom razgovaraju o emocijama,ljutnji i tome kako je kontrolisati. Pričaju šta ne vole, šta ih čini tužnim i kako reaguju u određenim situacijama i to zapisuju na papir.

“Ljutimo se, plačemo, tužni smo…”, odgovaraju na Ivanino pitanje kako reaguju na lošu ocjenu ili neku drugu situaciju koja im se ne sviđa i slijedi razgovor na tu temu.

Za jednim stolom su Novak, Ružica, Mihajlo, Marija i Milenko koji kaže da više vole kad ga zovu Mića. Novak je tek završio prvi razred i kaže da na radionici najviše voli kad se igraju, pričaju i crtaju. Mariji je crtanje također omiljeno, kaže da najviše voli crtati portrete. Ona i Ružica završile su peti razred i od sljedeće godine školovanje nastavljaju u Bratuncu.

“Kad krenem u Bratunac u školu upisaću se na karate!”, kaže nam Marija.

Od sljedeće godine u Bratunac će i Dejan i Nikola iz druge grupe.

“Neće nas biti puno iz ovog kraja, ali snaći ćemo se”, uvjeren je Dejan koji kaže kako voli da uči, najviše o prirodi. Nikola kaže kako bi kad poraste volio biti policajac, a Nemanja koji je završio treći razred kaže kako bi volio da bude slikar. S njima u grupi su i sestre Anđela i Anastasija koje su završile prvi razred. Pitamo ih šta su naučile u školi:

“Naučile smo da učimo!”

Iako je vani lijepo vrijeme, djeca se rado odazovu. Na radionici kojoj prisustvujemo nije bilo odsutnih.

Radionica je dio projekta “Stop nasilju nad djecom i mladima sa smetnjama u razvoju” koji realizira Udruženje ‘Leptir’ Srebrenica u okviru “Projekta razvoja i saradnje regije Birač” koji finansira Vlada Kraljevine Holandije, a provode agencije Ujedinjenih nacija UNDP, UNICEF i UNHCR.

“Izuzetno sam zadovoljna odzivom djece, ljetnji je period, raspust, mogu se igrati vani, ići u branje malina, ali redovno dolaze na radionice, družimo se, crtaju, uče kroz igru i koliko vidim vrlo mi je zabavno. Radionice su inkluzivne i uključuju djecu sa i bez poteškoća”, kaže nam Ivana koja na radionice dolazi sa Vesnom Stepanić iz Udruženja ‘Leptir’. Petkom su s radionicama u Fakovićima, a srijedom u područnoj školi u Osmačama. Ostalim danima su u prostorijama Udruženja u Srebrenici gdje imaju redovne aktivnosti i radionice s djecom Srebrenice i Bratunca.

“U fokusu su teme kao što su nasilje, ljutnja, bijes i kontrola bijesa. Kroz radionice ćemo se truditi da djeca kroz crtanje ili glumljenje situacija vide kako da se ponašaju i reaguju”, priča nam Ivana dok djeca crtaju maske.

“Kroz projekat dnevnog zbrinjavanja koji smo ranije radili također uz podršku UNICEF-a uradili smo istraživanje u kojem smo došli do podataka da je u porastu broj slučajeva nasilja nad djecom s poteškoćama, tako da nam je to bio razlog da sljedeći projekat bude upravo “Stop nasilju nad djecom i mladima sa smetnjama u razvoju”. Na radionicama su i djeca bez poteškoća s kojom je za ovu temu također važno raditi.”, pojašnjava nam Ivana.

Na radionici je i Vesna Stjepanović, sekretar Udruženja ‘Leptir’ iz Srebrenice.

“Projekat će ukupno obuhvatiti 36 djece, ali i 25 roditelja s kojima će se također raditi na istu temu, pošto je jako bitno da oni mogu prepoznati slučajeve nasilja, ali i nažalost jer su nerijetko i roditelji ti koji vrše neki od oblika nasilja nad djecom”, pojašnjava Vesna Stjepanović.

Radionica za taj dan je pri kraju, maske su završene i djeca nam spremno poziraju sa ‘licima’ kroz koja su iskazali svoje emocije i progovorili kako se osjećaju kad su tužni. Pošto nisu svi iz Fakovića već neki dolaze iz okolnih mjesta Grabovička rijeka i Radijevići vozač Udruženja ih razvozi kućama, do sljedeće radionice.

Tekst pruzet sa www.zasvakodijete.ba