Htjeli su da uštede i otkrili da im ovih pet stvari uopšte ne nedostaju

altČega biste mogli najlakše da se odreknete da biste uštedeli? Možda će vam pomoći ispovest Holi Džonson, koja je odlučila da povede računa o finansijama, jer se sa mužem spremala da dobiju djecu. Vodili su evidenciju troškova i ubrzo shvatili gdje odlazi dosta novca, bez preke potrebe. Utvrdili su da im ovih pet stvari uopšte nije nedostajalo.


Nakon pažljivog praćenja svoje potrošnje shvatili su da je:

– potrošnja na hranu ogromna,

– budžet koji odvajaju za televiziju dosta veliki

– mjesečna rata kredita za automobil najveća stavka u kućnom budžetu.

Ovoga su se odrekli:

1. Kablovska televizija

„Od kako smo ukinuli kablovsku, mjesečno uštedimo 70 dolara, a ono što time dobijamo je višak slobodnog vremena, koje sada kvalitetnije provodimo zajedno“, rekla je Holi.

2. Kredit za automobil

Umjesto da plaćaju manje rate svakog mjeseca, Holi i njen muž su odlučili da udvostruče svoju mjesečnu ratu i tako brže isplate kola. „Bez rate od 350 dolara mjesečno, osjetili smo olakšanje i zakleli smo se da više nikada nećemo uzimati nov automobil. Od sada ćemo da vozimo starije automobile i plaćaćemo ih kešom“.

3. Večera van kuće

„Više se hranimo kod kuće, ali nismo potpuno odustali od hranjenja van porodičnog doma. Nekoliko puta nedjeljno kuvamo, pazimo šta kupujemo i tako nam se mjesečni budžet za hranu smanjio za 300-400 dolara“

4. Članstvo u teretani

Bavite se sportom u prirodi ili u svojoj kući.

Holi i njen muž uštjede oko 70 dolara mjesečno, nakon što su se ispisali iz lokalne teretane. Napravili su mjesta u kući gdje povremeno vježbaju i više izlaze u prirodu, gdje voze bicikle, trče i šetaju.

5. Nepromišljeno trošenje

Od kako su na mjesečnom nivou počeli da prate i paze na svoje finansije. Nepromišljeno trošenje su zamijenili korisnim odricanjima i pametnom kupovinom.

– Naučili smo da vodimo skroman i jednostavan život. Sada znam da je moguće imati srećan i ispunjen život bez luksuznih i gotovo nepotrebnih stvari, a novac koji uštedimo je šlag na torti našeg uspjeha – rekla je Holi.