Hoće li u Srebrenici biti otvoren azil za napuštene pse?

Azil za pse SrebrenicaOpština Srebrenica mogla bi uskoro dobiti azil za pse, prvi u široj regiji. Inicijativa je pokrenuta, iznajmljeno zemljište sa jednim objektom, prvi psi smješteni… Međutim, stanovnici naselja u kojem se nalazi i azil su ovih dana prikupili stotinjak potpisa na peticiju kojom od lokalnih vlasti traže premještanje azila. Kažu, nisu protiv smještaja za pse lutalice, ali ne žele da azil bude u blizini izvorišta vode kojom se snabdijeva naselje.

U naselju Gostilj, u Srebrenici, predstavnici Udruženja za zaštitu životinja „Silver dog“ nedavno su otpočeli pripremne radove za izgradnju prvog azila za napuštene pse u ovoj opštini.

„Naša ideja je bila da sklonimo napuštene pse sa ulice i da ih udomimo, da i napušteni psi dobiju svoj dom, međutim, imamo taj problem oko lokacije, nadam se da ćemo ga riješiti i da ćemo naći možda čak i bolju lokaciju“, izjavio je Velimir Stojanović, predsjednik Udruženja „Silver dog“.

Stanovnici Gostilja, u kojem je tenutno smješten azil, negodovali su zbog te odluke, te su tražili od nadležnih da se azil izmjesti.

„Prvo nismo za to jer je azil blizu naših kuća i gdje su nam bazeni sa vodom. Jednostavno, ja se bavim poljoprivredom, Azil za sve Srebrenicatako i većina domaćinstava ovdje, evo, morao sam njive da ogradim sve, da ne bi psi ulazili. Znači, uđu, pogaze ti sav onaj tvoj trud što si uložio“, rekao je Ibrahim Pašalić, stanovnik Gostilja.

„U jednu ruku je to usred naseljenog mjesta, drugi razlog jeste što je ispod tog mjesta gdje su oni htjeli azil izvor pijaće vode, koju četiri porodice koriste, koriste tu vodu, znači. Plus, to je još jedan razlog da se niko više ovdje i ne naseljava, jer to je sve njiva do njive, kuća do kuće“, kazao je Smail Sandžić iz Gostilja.

Prethodnih godina, lokalne vlasti su angažovale firmu, koja je pse lutalice odvozila u azil u Sarajevu, što je, po jednom dolasku, koštalo oko 1000 KM. Cilj je pronaći jeftinije i trajno rješenje. Tim povodom je održan sastanak opštinskog rukovodstva sa mještanima Gostilja.

„Želimo da riješimo taj problem na adekvatan način, na zadovoljstvo svih i u skladu sa zakonom i ovim sastankom smo to potvrdili – ne želimo da pravimo probleme već da ih riješimo na najbolji mogući način. Mislim da ćemo se dogovoriti da nađemo neku drugu lokaciju, koja je prihvatljiva, koja je adekvatna i koja će ispuniti sve zakonske uslove“, izjavio je nakon sastanka Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica.

Ova priča i dalje čeka epilog, kada će se pokazati da li čovjekov najbolji prijatelj i sam ima prijatelja u čovjeku.