Guber- dar prirode

Guber je jedan od najpoznatijih srebreničkih brendova i njegove ljekovite vode se koriste još od davnina. O Guberu je pisao i turski putopisac Evlija Čelebija, a tek za vrijeme Austro-Ugarske uprave na teritoriji BiH spoznaje se prava vrijednost Gubera, voda se zvanično istražuje, vrše se fizičke i hemijske analize, tj. tada je Guberu pridodata velika paznja i vrijednost kao i opštini Srebrenica.

Guber banja je bila od izuzetne vrijednosti kako za njene stanovnike tako i za turizam u ovoj regiji.

„Zanimljivo je da se na tako malom podrucju, od 2,5 km ispod naše planine Kvarc, nalazi 5-6 ljekovitih izvora od kojih su najpoznatija izvorišta vode za kožna oboljenja, sinusna voda, mali Guber, ljepotica, očna voda i veliki Guber“, rekao je direktor Turističke organizacije Srebrenica, Semir Jahic.

Staza koja nas vodi do ovih izvora prolazi netaknutu prirodu, krajeve koji su obrasli četinarskim i listopadnim šumama te daje posebne ambijentalne vrijednosti.

Jedan od najpoznatijih ljekovitih izvora je očna voda. Umivanjem pomaže kod svih oboljenja sluzokože očiju, posebno konjuktivitisa, a znatno poboljšava vid. Voda ljepotica posebno je omiljena kod ženskih osoba jer uljepšava ten i kožu lica, ispiranjem i potapanjem pomaže u lječenju svih vrsta kožnih oboljenja. Mali Guber sadrži dva puta više željeza nego Crni Guber, a zbog velike mineralizacije, koristi se samo za posebna oboljenja. Sinusna voda umanjuje i ublažava upale i bolove sinusa, primjenjuje se ušmrkivanjem, a kontinuiranim konzumiranjem sinusne vode moguće je potpuno neutralizirati bolove sinusa.

„Neophodno je podsjetiti sve posjetioce Gubera da nije bezbjedno da sami konzumiraju vodu, bez ljekarskog nadzora, jer voda obiluje željezom koji može dovesti do oboljenja burega“, dodao je Jahić.

U posljednje vrijeme počela su brojna ulaganja u obnavljanje šetališta i izvorišta pri banji Guber, što je dovelo do zadovoljstva svih građana Srebrenice, naročito najmlađih koji su dobili igralište pored odmarališta, gdje mogu provoditi kvalitetno vrijeme sa roditeljima i vršnjacima.

 

Autori teksta:

Andrea Lukić i Ilija Gengo,

učesnici „Socijalnog dana 2016“ ispred projekta „Volontiraj-kreditiraj“ čiji je idejni tvorac Udruženje „Infohous“