Fondacija „Hastor“ u Srebrenici i Bratuncu stipendira oko 60 učenika

Hastor fondacijaDanas su u Srebrenici potpisani ugovori o stipendiranju 28 učenika osnovnih i srednjih škola sa Fondacijom „Hastor“.

Roditelji učenika, koji su danas i potpisali ugovore umjesto svojih mališana koji su u školi, kažu da će im stipendije dosta olakšati.

„Danas sam potpisao ugovor za sina, on već osmu godinu dobija stipendiju od ‘Hastor’-a. Ovo nam mnogo znači, jer nam je to jedini siguran izvor primanja u mjesecu“, rekao je za UPSMedia Adil Jahić, koji školuje troje djece.

„Potpisala sam ugovor za sina, zahvalila bih se Fondaciji, ovo stvarno puno znači, jer znate već kakva je situacija, nema posla. Sin je odličan, imamo još jednu kćerku, i ona je odlična, ona ne dobija stipendiju, ali i ovo dobro dođe“, istakla je Sedina Hamidović.

U Srebrenici ova fondacija finansira 40 stipendista, i to 30 učenika srednjih i osnovnih škola, a 10 studenata. Stipendisti će svoja primanja dobijati mjesečno, i to 100 maraka osnovci, 150 srednjoškolci i 250 maraka studenti.

„Imamo samo dva uslova da bi učenici dobili stipendiju: jedan je finansijsko stanje u porodici, a drugi da dijete bude odličan đak, odnosno što bolji uspjeh djeteta. Kada jednom neko postane stipendista, kasnije su tri kriterijuma da bi dijete nastavilo biti stipendista: jedan je da se održe ocjene, drugi primjereno vladanje i da dijete nastavi da volontira. Na taj način, kada neko završi sa stipendiranjem, želimo da shvati da pored toga što je uspješan, on je u obavezi i da pomaže drugima“, izjavio je Seid Fijuljanin, direktor Fondacije „Hastor“.

Danas je i u Bratuncu potpisano oko 30 ugovora sa srednjoškolcima i osnovcima.