Fabrika za proizvodnju peleta EKO-M: Saopštenje za javnost

eko m srebrenicaHendrik Marius de Wilt, vlasnik kompanije „EKO-M“, oglasio se saopštenjem za javnost povodom glasina da je fabrika na prodaju. Saopštenje u nastavku prenosimo u cjelosti:

„Želimo da Vas informišemo o situaciji u firmi EKO-M pelet Zeleni Jadar. 2017. godina je bila godina profesionalizacije kompanije. Uložili smo puno i poboljšali rezultate rada naše firme na mnogo načina: više
zaposlenih, podigli smo proizvodnju na veći nivo, kupili više mašina i kamiona, povećala se efikasnost samog rada, itd …

Trenutno imamo 25 radnika koji rade po ugovoru. Stvorili smo visoku vrijednost lokalnoj ekonomiji i uložili dosta u zaposlenje u Srebrenici. Proizvodimo pelet za lokalne sisteme grejanja. Trenutno radimo u dve smene, jednostavno, zato što nemamo dovoljno drveta. Plan je da će se sledeće godine raditi u tri smene sa više radnika i samim tim doći će do povećanja proizvodnje peleta.

Najveći izazov i usko grlo u ovom trenutku je snabdevanje drva. Treba nam mnogo više drveta. Dozvolite mi da vam kažem: po zakonu drvo treba prvo dati lokalnoj drvnoj industriji i ne prodavati ga drugim kupcima. Trenutno se ovaj zakon ne poštuje.

Mi smo u kontaktu sa visokim političkim i institucionalnim nivoima u Bosni uz podršku holandske ambasade vezano za rešavanje ovog problema. Za 2018. godinu EKO-M je aplicirao u ŠG „Šume“ RS za 15.000 m3 drveta, što, prema našem gradonačelniku gospodinu Mladenu Grujićiću, ne bi trebalo da bude problem. Ali neformalno je direktor ŠG „Drina“ gospodin Ratko Majstorović rekao da to nije moguće bez podrške opštine Srebrenica.

Tako ćemo se sastati ovih dana – „Drina“, Opština i EKO-M – da vidimo kako možemo urediti ove velike zahteve kompanije.

U prošlosti sam kao vlasnik kompanije obavešten da će opština Srebrenica pomoći mojoj firmi EKO-M da uspostavi dobre i zdrave uslove poslovanja. Zato ću u budućnosti računati na ove reči.

Poslednje, ali ne i najmanje važno: tu su i neke glasine o prodaji kompanije. Istina je da sam bio u razgovorima sa nemačkim investitorom, ali i sa lokalnim bosanskim investitorima da kupe mali udeo u mojoj kompaniji i da time udvostručim kapacitet.

Ali pošto snabdevanje drvetom nije garantovano u dovoljnim količinama, previše je rizično da drugi investitori dođu u regiju Srebrenica. Zato sam odlučio da nastavim sam kao jedini akcionar.

Da ne dođe do nesporazuma: Ostaću i nastaviću sa kvalitetnom proizvodnjom peleta kako bi se ispunili zahtevi na lokalnom tržištu.

Hendrik Marius de Wilt, vlasnik kompanije ‘EKO-M'“, navodi se u saopštenju.