Emin Bektić promovisao zbirku ljubavnih pjesama „Čobanica“

U okviru manifestacije „Dani Srebrenice“ održana je promocija zbirke ljubavnih pjesama „Čobanica“ autora Emina Bektića. Emin je mnogostran umjetnik, a pažnju svojih sugrađana je privukao nesvakidašnjim shvatanjima i postupcima. Emin je ljubitelj saza i pjesme, a sve svoje ljubavi objedinio je u pjesmama koje su objavljene u zbirci.

‘Sarajevka’, ‘Srebreničanka’, ‘Potočarka’ – neki su od naziva pjesama u Eminovoj zbirci. Priroda, ljepota i žena su osnovni motivi u većini njegovih pjesama, a sam Emin ističe da inspiraciju crpi iz svog okruženja.

„Područje Srebrenice, sela, okoline, naroda. Ima pjesma i o dućanu, ima o lovcima, ima i o hadžijama – kako je ko nešto napravio, ja zapišem. Ta inspiracija dođe sama, potrebno je da znam dvije-tri riječi o nekome i ja napravim pjesmu“, izjavio je za UPSMedia Emin Bektić.

Prvu zbirku pjesama Emin je nazvao „Čobanica“. A na pitanje zašto baš taj naziv, Emin odgovara:

„Ja potičem sa sela, znam šta je čobanin, čuvao sam ovce i tako iz toga su se rodile pjesme, najviše ljubavne, čobanske pjesme, zato nosi naziv ‘Čobanica’“.

 

Eminovi prijatelji i poznanici nisu štedjeli riječi hvale nakon promocije zbirke pjesama.

„Znam Emina odavno, često sam kod njega, dijelimo ljubav prema prirodi, prema konjima, a njegove pjesme pričaju o životu, o pravom životu koji se vodi po selima u Bosni, veoma lako se možeš nasmijati, veoma lako možeš plakati“, rekao nam je Irvin Mujičić, Eminov poznanik.

„Srebrenica ima više pozitivnih nego negativnih stvari, više stvari koje nas povezuju nego što nas razdvajaju, a jedna od tih spona je sigurno Emin Bektić, njegova porodica i ono što Emin čini, radi“, rekao je Zekerijah Hadžić, Eminov prijatelj.

„Zahvaljujemo se Opštini, kući koja je radila grafički dizajn ‘Comtronic doo’, Ahmedu Hadžiću, Ameli, Medihi i Melihi, koji su sve ovo sve sklopili“, dodao je Hadžić.

Na kraju, Emin nam je otkrio šta za njega predstavlja pisanje.

„Ja ovo sve pišem i za narod i za sebe, liječim se ovim. Pjesma je za mene lijek, sad za koga nije ja ne znam, ali da mi je da za svakoga bude lijek. Zato sam i pisao o ljubavi, da se ljudi liječe na osnovu toga“, zaključio je Bektić.

Osamnaest je pjesama u Eminovoj zbirci koja poziva na razumijevanje i ljubav među ljudima.