Dodeljen Nobel za ekonomiju, evo i kome…

Oliver Hart, poreklom Britanac i Bengt Holmstrom iz Finske, ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju za doprinos u oblasti teorije ugovora, saopštila je Švedska kraljevska akademija nauka u Stokholmu.

„Njihov rad predstavlja intelektualni temelj za ustanovljavanje politika i institucija u mnogim oblastima, počev od zakona o stečaju do političkih ustava“, navodi se u obrazloženju Komiteta za dodelu nagrade vredne osam miliona švedskih kruna (928.000 dolara), prenosi agencija Rojters.

Hart je profesor na Univerzitetu Harvard, a Holmstrom profesor ekonomije i menadžmenta na Institutu za tehnologiju u Masačusetsu.

„Probudio sam se jutros oko 4,40 časova i zapitao da li je već prekasno da se nadam nagradi ove godine, a onda je na svu sreću zazvonio telefon„, napisao je Hart na zvaničnom Twitter nalogu Nobelove nagrade. „Moja prva reakcija je bila da zagrlim suprugu i probudim mlađeg sina“, dodao je on.

Hartov rad pomaže u prepoznavanju toga koje kompanije bi trebalo da se spoje, koja je najbolja kombinacija finansiranja i kada ustanove, kao što su škole, treba da budu u privatnom ili javnom vlasništvu, navodi se u saopštenju Švedske akademije.

S druge strane, Holmstromov rad pomaže u formulisanju ugovora za rukovodice, dodaje se u saopštenju Akademije.

Priznanje za ekonomiju, koje se zvanično zove Nagrada švedske Riksbanke za ekonomske nauke u znak sećanja na Alfreda Nobela, ustanovljeno je 1968. godine.

Ova nagrada nije bila deo zaveštanja švedskog izumitelja i filantropa Alfreda Nobela 1895. godine.

izvor:

mondo.ba