„Dobar dan, regijo“ – Gost: dr Danica Grujičić

Na tribinama koje su se održale sinoć u Bratuncu i Srebrenici govorila je dr Danica Grujičić, načelnik Odjeljenja za neuroonkologiju Kliničkog centra Srbije i redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Doktorica Grujičić pomjera granice na polju neurohirurgije, a veliki je borac za prava žena u svim društvenim oblastima. Tema tribina bila je „Posledice Nato bombardovanja u Srbiji i Republici Srpskoj“, a o tome je govorila i u intervjuu koji je tim UPSMedia uradio sa ovom izuzetnim ženom.

„1999. godine se desila jedna velika ekološka katastrofa, regionalna ekološka katastrofa čije posledice mi uviđamo tek sada, a neke ćemo možda za 50 do 100 godina, a neke smo već i preživeli. Radilo se o hemijskom i nuklearnom ratu protiv SFRJ, odnosno Srbije i Crne Gore, 1995. godine se radilo o lokalnoj ekološkoj katastrofi jer je projektilima sa osiromašenim uranijumom i različitim vrstama eksplozivnih naprava koje oslobađaju velike količine toksičnih materija bombardovana Republika Srpska i to neki delovi u kojima danas žive Bošnjaci. Poenta je da se desila i 1995. i 1999. godine ekološka katastrofa koja ne bira kojoj naciji pripadate, koliko godina imate, već gde se nalazite u datom trenutku i kakav vam je imunološki sistem. Prema tome, svi mi koji živimo na Balkanu smo bili izloženi tim negativnim agensima i svako ko je bio zlurad kada su bombardovane Srbija i Republika Srpska a živi u komšiluku, itekako trpi posledice toga. Svedoci smo konstantnog prijavljivanja novoobolelih iz komšijskih zemalja i to od malignih bolesti, autoimunih bolesti, steriliteta, što svakako nije slučajno. To sve znači, ako se i potkrepimo statistikom, da se na Balkanu desilo nešto što se nije desilo u ostatku sveta. Cilj inicijalne grupe kojoj ja pripadam je da se na naučnoj osnovi zapravo dokaže to što mi vidimo kao kliničari: povećan broj maligniteta, pojava tumora u ranim uzrastima, steriliteta kod muškaraca i žena, pojava određenih hromozomskih aberacija kod npr vojnika. Naš cilj je da dokažemo tvrdnju da je Nato od nas napravio jedan eksperiment, da nas je izložio ekološkoj katastrofi koja skraćuje živote svima, ne birajući veru i naciju.“

Na trenutak smo se sa dr Danicom dotakli i ljepših tema. Početkom marta ove godine predstavljena je „Fondacija dr Danica Grujičić“, a o ovome naša gošća ističe sljedeće:

„Reč je o Fondaciji „Zajedno za mlade“, a moje mlađe kolege iz Pedagoške akademije iz Užica su toj fondaciji dale moje ime. Studenti iz istoimene akademije su došli na ideju da je neophodno pomoći najtalentovanijim među nama, onima koji treba da nas vode a koji nemaju sredstava za dalji napredak. Pomoć podrazumeva kupovinu nekih aparata, dresova, sve što je mladim naučnicima potrebno za eksperimente i slično. Mladi ljudi koji su pokrenuli ovu inicijativu za pomoć najtalentovanijima sve loše slutnje i priče pobili su realizovanjem, odnosno pokretanjem ove pozitivne priče. Takođe, omogućićemo saradnju naše dve zemlje i time dati šansu i talentovanoj omladini iz Republike Srpske.“

Sa doktoricom Grujičić smo razgovarali i o masovnim odlascima medicinskih radnika iz Republike Srpske i iz Srbije, i ona kao jedino rješenje problema aktuelnih odlazaka vidi povećanjem plata medicinskim radnicima i nabavkom novih aparata za liječenje pacijenata, kako isti ne bi iz istočnih dijelova Srpske morali da se liječe u Banjoj Luci ili drugim udaljenim gradovima.

Piše: A.A.