„Dobar dan, regijo“ – Gošće: Alma Palo Aličehić i Muamera Boškailo

U današnjem poslijepodnevnom programu Omladinskog studija za Bratunac i Srebrenicu ugostili smo direktoricu Fondacije „La tera nostra“, gospođu Almu Palo Aličehić i Muameru Boškailo, zaposlenu u ovoj fondaciji. Povod njihovog gostovanja na našem radiju bio je sastanak koji je održan u Srebrenici udruženjima i organizacijama sa teritorije ove opštine, a inicijatori su bili upravo predstavnici „La tera nostre“.

„Naša fondacija bavi se očuvanjem i promocijom pozitivnih vrijednosti i kulturnog naslijeđa u Bosni i Hercegovini, te pomoći djeci i povratnicima u BiH. Projektima su u Mostaru i Srebrenici obezbijeđena sredstva koja su prikupljena na donatorskim večerama organizovanim u Cirihu. U pitanju je dječiji vrtić u Mostaru gdje su preko naše fondacije obezbjeđena sredstva za potrebe djece na godišnjem nivou. U Srebrenici je pokrenut program jačanju porodica i otvaranju SOS Centra za dijete i porodicu, odnosno SOS Dječija sela.“, ističe gospođa Palo Aliičehić.

Fondacija „La tera nostra“ podržava ulogu žene u Bosni i Hercegovini, a predstavnici ove fondacije smatraju da je žena stub porodice na našim prostorima i da joj treba posvetiti više pažnje. Naredni sastanak u Srebrenici će se održati sljedećeg mjeseca kada će, najvjerovatnije, biti prisutna i ostala udruženja i organizacije sa područja naše dvije opštine.

„Mislim da je veoma bitno ulagati u opštine kao što su Bratunac i Srebrenica. Evo, i ja sam iz male sredine i vidim kako su veći gradovi razvijeniji na svakom polju u odnosu na male, i da sve više i više napreduju dok manje lokalne sredine stagniraju. Treba izvući ono najbolje, turističke potencijale i geografski položaj, kao i upoznati ljude koji u tim sredinama žive.“, ističe gospođica Boškailo.

Piše: A.A.