„Dani Srebrenice 2018“: Obilježen Dan Narodne biblioteke Srebrenica

Narodna biblioteka Srebrenica osnovana je davne 1959. godine, a trenutno broji oko 39.000 naslova.

Povodom Dana biblioteke, održana je promocija knjige aforizama „Fraze iz vaze“ autorke Stane Prodanović.

„Ja sam ove aforizme pisala u muzeju da bih lakše posjetiocima objasnila neke stvari, posebno učenicima koji dolaze. I na taj način sam ih uspijevala zabaviti. Nisam ja imala namjeru ovo da izdajem, ali eto, na nagovor mojih koleginica, objavili smo i ne kajem se. Aforizmi se pišu o svemu i svačemu, tako sam i ja pisala aforizme o muzeju, politici, o životu, igri žmurke, igri lopte, pretpostavljam da će se svako pronaći u ponekom aforizmu“, izjavila je autorka Stana Prodanović.

„Mi smo veoma ponosni na činjenicu da je biblioteka proširila svoju djelatnost na izdavaštvo i zbog toga smo organizovali promociju knjige aforizama naše koleginice Stane Prodanović. Povodom Dana biblioteke smo dodijelili nagrade pobjednicima na konkursima koje je biblioteka objavila ranije, a nagrade je obezbijedio Organizacioni odbor manifestacije ‘Dani Srebrenice’. Poznato je da mi svake godine od naših sugrađana dobijamo knjige na poklon, tako da smo danas dodijeli i specijalnu nagradu. O čemu se radi? Prošle godine najviše knjiga, preko 60 naslova našoj biblioteci donirala je Mirnesa Mustafić, tako da smo i mi njoj poklonili jednu knjigu i zahvalnicu za njen nesebičan doprinosr našem fondu“, izjavila je Jovana Rakić, direktorica Narodne biblioteke Srebrenica.

Povodom Dana biblioteke proglašeni su i pobjednici na konkursima koje je objavila biblioteka.

Na likovnom konkursu „Mom gradu s ljubavlju“ pobijedila je Milica Rakić, učenica devetog razreda Prve osnovne škole Srebrenica, drugo mjesto osvojila je Dženita Ibišević, učenica Prve osnovne škole Srebrenica, dok treće mjesto dijele Jana Milinković, učenica Prve osnovne škole u Srebrenici, i Danijela Jovanović, učenica devetog razreda OŠ „Kosta Todorović“ Skelani.

Pobjednica literarnog konkursa „Mom gradu s jubavlju“ je Anđela Janković, učenica OŠ „Kosta Todorović“ Skelani, drugo mjesto osvojila je Teodora Jovanović, iz OŠ „Kosta Todorović“ Skelani, dok je treće mjesto pripalo Dženiti Ibišević.

Na foto-konkursu „Čitalački kutak u mom domu“ pobjedu je odnijela Damjana Tanasijević, drugo mjesto pripalo je Marku Milinkoviću, dok je Lamija Avdić osvojila treće mjesto.

Biblioteka trenutno broji oko 440 korisnika, a najviše je korisnika dječjeg odjeljenja.