„Dani Srebrenice 2018“: Izložba ručnih radova

Dani SrebreniceU cilju njegovanja stare tradicije i njenog prenošenja na nove generacije, te čuvanja od zaborava, u Srebrenici je održana izložba ručnih radova i rukotvorina. Organizator događaja je UG „Srebrenica 99“.

Udruženje građana „Srebrenica 99“ broji oko 20 članica. Na radionicama koje bivaju organizovane tokom cijele godine, članice uče da vezu, pletu, heklaju, da rade dekupaž. Cilj svega jeste osnaživanje žena, posebno žena u ruralnim krajevima. Iste te žene uljepšale su i ovogodišnju manifestaciju „Dani Srebrenice“.

„Cilj je da promovišemo naš grad, da promovišemo manifestaciju ‘Dane Srebrenice’, da se vidi da ima nešto u ovom gradu, da prodamo slabo šta možemo, to i sami znate – teško je vrijeme, ali bitno je da radimo, da damo ženama moral. Uglavnom se rade radovi koji oslikavaju tradiciju naših krajeva, svaka naša žena svoj rad uradi, donese, šta možemo da prodamo – prodamo“, rekla nam je Slobodanka Ilić, predsjednica Udruženja „Srebrenica 99“.

Desetak stolova prepunih ručnih radova i rukotvorina ovom prilikom ispunilo je srednju ulicu u Srebrenici, a na izložbi su, osim članica Udruženja „Srebrenica 99“, učestvovala i druga udruženja sa područja ove opštine.

„Imamo radove koje naše članice i korisnice ručno izrađuju, ima nakita, nekoliko predmeta od drveta, dekupaž Dani Srebrenicetehnikom urađene, različiti privjesci i dekorativni predmeti. U svakom slučaju, radujemo se prilici da predstavimo naš rad i rad naših članica, naših sugrađanki, svakako da posjetimo šta to rade naše prijateljice i koleginice, mislim da je ovo jedna odlična prilika koja Srebrenicu može pokazati u nekom boljem, pozitivnom svjetlu“, izjavila je Valentina Gagić, iz Udruženja „Sara“ Srebrenica.

„Naše su žene baš vrijedno radile, i trudile se, imamo šalove, pape, imamo ručni rad, heklanje“, rekla je Fahrija Dudić, iz SOS Dječja sela BiH.

Na štandovima u Srebrenici posjetioci su imali priliku da se upoznaju sa mirisima i bojama ljekovitih biljaka, a pažnju su im privukle i pletene korpe, dekupaž, heklani i pleteni predmeti.

Izložba ručnih radova u Srebrenici organizovana je u okviru manifestacije „Dani Srebrenice“.