Danas Svjetski dan borbe protiv AIDS-a: U BiH registrovano 314 osoba zaraženih HIV-om

SIDA AIDSU svijetu se današnji dan obilježava kao Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, sa ciljem podizanja svijesti javnosti o infekciji HIV-om i AIDS-u, ali i radi prevencije zaraze HIV-om, te dostupnosti terapije čijom se primjenom postiže gotovo normalno očekivano trajanje života zaraženih, kao u zdravoj populaciji.

Od posljedica virusa stanične imunodeficijencije u prošloj godini u svijetu život je izgubilo gotovo milion ljudi, navedeno je uoči 1. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv AIDS-a iz Svjetske zdravstvene organizacije i agencija Ujedinjenih naroda UNAIDS.

Prema podacima ovih organizacija, na globalnom nivou HIV-om je zaraženo 36,7 miliona ljudi.

Od tog broja 34,5 miliona su odrasle osobe, a 2,1 milion osobe mlađe od 15 godina.

Kako navode iz Instituta za javno zdravstvo RS, do sada je registrovano ukupno 113 osoba oboljelih od HIV-a i AIDS-a, dok je u toku ove godine prijavljeno šest novih slučajeva.

Trenutno se na Klinici za infektivne bolesti UKC RS liječe 54 osobe, koje žive s HIV-om i AIDS-om.

Od posljedica AIDS-a do sada je umrlo 20 osoba.

Kada je u pitanju FBiH, do sada je registrovana 201 osoba s HIV-om, 47 oboljelih je umrlo, dok je ove godine registrovano pet novooboljelih.

Prema načinu prijenosa u ukupnom broju slučajeva, dominantan način zaraze bio je nezaštićeni polni odnos, i to homoseksualni, a većina oboljelih su muškarci.

Kao i prethodnih godina, širom BiH će biti obilježen 1. decembar, Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, isticanjem znaka crvene trake i provođenjem programa i aktivnosti u vezi s nadzorom i prevencijom HIV-a i AIDS-a.

Prema saopštenju iz Ministarstva civilnih poslova BiH, od 2016. godine BiH više ne spada u kategoriju zemalja koje mogu aplicirati za grantove Globalnog fonda, te je na institucijama u Federaciji, Republici Srpskoj i Distriktu Brčko  odgovornost da u skladu sa mogućnostima i potrebama mobilišu sredstava i implementiraju ključne aktivnosti identifikovane Planom tranzicije za nastavak prevencije, liječenja i njege HIV-a i AIDS-a, kako bi se niska stopa novih HIV infekcija zadržala na dosadašnjem nivou.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana AIDS-a je „Pravo na zdravlje“ i promovisanje važnosti jednakih prava na zdravlje za sve ljude širom svijeta. To znači da svi, uključujući i ljude koje žive s infekcijom HIV-om, imaju pravo na prevenciju i liječenje, pravo donošenja odluke vezane za svoje zdravlje i pravo na život pun poštovanja i dostojanstva, bez diskriminacije. Većina osoba zaraženih HIV-om su pripadnici marginaliziranih skupina u društvu, te ujedno osobe kojima se najčešće krši pravo na zdravlje.