Danas je Međunarodni dan borbe protiv droga

Znatiželja je procentualno najveći razlog početnog eksperimentisanja sa drogama (22,7 odsto), dok je pod uticajem vršnjaka ili partnera njih 15 odsto probalo drogu, a njih 14,7 odsto na drogu je navela zabava, podaci su Instituta za javno zdravstvo RS.

 

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge, koji se obilježava danas, u Institutu kažu da su u RS lani registrovana 534 liječena zavisnika od droge, od čega 486 muškaraca i 48 žena prosječne starosti 37 godina.

“Među liječenim zavisnicima najzastupljeniji su heroinski zavisnici 87 odsto, a najveći procenat njih 32,2 odsto ima od 30 do 34 godine”, rekla je Slađana Šiljak, specijalista socijalne medicine u Institutu za javno zdravstvo RS.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS ističu da je Vlada RS donijela Odluku o usvajanju operativnog plana za realizaciju strategije nad opojnim drogama i suzbijanje zloupotrebe opojnih droga u RS za 2018. godinu.

“Ključna polja djelovanja obuhvaćena navedenim planom su: smanjenje potražnje opojnih droga, smanjenje ponude opojnih droga, unapređenje koordinacije aktivnosti na suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, unapređenje saradnje između RS i Federacije BiH i međunarodne saradnje u borbi protiv zloupotreba opojnih droga te praćenje, informacioni sistem, istraživanje i evaluacija u oblasti zloupotreba opojnih droga”, navode iz Ministarstva.

U prvih pet mjeseci ove godine u RS su evidentirana 392 slučaja zloupotrebe opojnih droga, što je više za 170 u odnosu na isti period lani, kao i 284 prekršaja i 108 krivičnih djela, što je više za 160, odnosno 10 u odnosu na isti period lani.

Tužilaštvima je u prvih pet mjeseci podneseno 97 izvještaja protiv 136 lica.

Najčešće zaplijenjene droge su marihuana, heroin, kokain, anfetamin – spid, ekstazi.

MUP RS ove godine pod kampanjom “Pogledaj iza maske” organizuje niz aktivnosti koje uključuju podjele promotivnih materijala i edukaciju građana.

Marija Rapo, savjetnica ministra za izbjeglice i raseljena lica RS, posjetila je juče Centar za odvikavanje od zavisnosti “Marjanovac” u Aleksandrovcu, koji je organizovao manifestaciju “Dan otvorenih vrata” te istakla da Ministarstvo pruža podršku kako bi se stvorili što bolji uslovi za rad i boravak korisnika.

Amata Anđelić, koordinatorka Centra, istakla je da je u ovih 15 godina više od 750 lica prošlo kroz ovaj program i zahvalila Vladi RS i Ministarstvu za podršku.

Izvor: Nezavisne