Danas Dan sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH

Stradanje zena u ratuMirovne aktivistkinje 12 ženskih organizacija širom Bosne i Hercegovine, među kojima je i Udruženje „Forum žena“ Bratunac, u okviru globalne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ obilježile su Dan sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH.

U ratu je kao civilna žrtva stradala i Radenka Vrdačak iz Bratunca, međutim, kako kaže, civilne žrtve danas nemaju adekvatnu pomoć.

„Pred kraj rata sam nastradala, mjesec dana pred Dejtonski sporazum, kada sam stala na minu, 80 odsto sam civilna žrtva rata i šta da kažem, šta god da potjerate, nemate prava ni ovo, ni ono, niko ne brine o civilnim žrtvama rata“, istakla je Radenka Vrdačak.

Ulična akcija kojom su članice Foruma žena Bratunac obilježile Dan sjećanja na stradanje žena u ratu sprovedena je u okviru inicijative „Mir sa ženskim licem“, koji njeguje kulturu sjećanja na iskustva, postignuća i stradanja žena iZene zrtve rata otvara proces suočavanja sa prošlošću.

„Oružani sulob koji je bio u BiH ostavio je nesagledive i još uvijek neistražene posljedice na sve žene. Tako da su mnoge od njih bile i prognane i ubijane, raseljene, takođe su bile i hraniteljice svojih porodica. I u periodu od 1992. do 1995. godine u Bosni i Hercegovini ubijena je 9.901 žena, odnosno 10,31 odsto od ukupnog broja žrtava ili 25 odsto od ukupnog broja civilnih žrtava“, izjavila je za UPSMedia Stanka Frančić, aktivistkinja „Foruma žena“ Bratunac.

Vizija pokreta „Mir sa ženskim licem“ jeste postizanje trajnog mira i jednake mogućnosti za sve, uz njegovanje sjećanja na stradanje žena u prošlosti, a s ciljem ravnopravnog učešća žena u javnoj i političkoj budućnosti.