Dan opštine Bratunac: Uručene nagrade i priznanja najuspješnijim studentima

Povodom Dana opštine Bratunac, istaknutim pojedincima i sportskim klubovima uručene su povelje i priznanja, a najuspješnijim studentima i novčane nagrade. Nagrade najuspješnijim studentima dodjeljuju se sa ciljem da mladi, obrazovani ljudi, ostanu i razvijaju svoju lokalnu zajednicu.

Luka Čučić je jedan od 20 studenata iz Bratunca sa prosjekom ocjena tokom studiranja višom od 9,5. Luka je student Medicinskog fakulteta, a povodom Dana opštine Bratunac primio je nagradu kao najuspješniji student šeste godine.

„Najviše me je inspirisala želja za znanjem i za napredovanjem, kao i to da se dokaže da neko iz male sredine kao što sam ja bude ravnopravan sa svim studentima koji su iz većih gradova i koji su imali mogućnost boljeg obrazovanja na neki način“, isjavio je Luka Čučić.

Luka smatra da mladi iz BiH odlaze zbog finansijskih razloga, a i zbog malih mogućnosti za napredovanje.

„Sto se tiče odliva mozgova, to je jedna sasvim realna stvar na ovim prostorima, jer jednostavno ljudi idu prije svega iz finansijskih razloga, a drugi razlog zbog kog najčešće odlaze je to što njihove ambicije ovdje ne mogu biti zadovoljene“, dodao je Luka.

Ovaj mladi doktor ima jasnu viziju i prijedlog šta bi dodatno motivisalo buduće generacije.

„Prije svega ulaganje u samu nauku, mislim da je mnogo značajnije za ljude koji se time bave, nego sama stipendija je motiv da se napreduje u tom naučnom smislu. Mislim da nam je to jako bitno i finansiranje projekata, koji mogu biti na jednom međunarodnom nivou sasvim priznati“, rekao je Luka Čučić.

Osim Luke, među nagrađenima su i studenti tehničkih nauka, kao i fakulteta političkih nauka, književnosti, istorije. Među njima je i Želimir Trišić, student treće godine fakulteta tehničkih nauka sa prosjekom 10.00.

„Ovo priznanje daje dodatnu motivaciju da nastavim sa radom i trudom u nastavku studija. Nakon završetka studija planirao sam da nastavim master u inostranstvu ukoliko se ukaže prilika“, izjavio je Želimir Trišić.

Opština Bratunac tradicionalno povodom Dana opštine najboljim studentima dodjeljuje priznanja, kako bi promovisali značaj obrazovanja i iskazali mladim sugrađanima namjeru da podrže njihov trud.

„Vidi se da Bratunac ima dobru perspektivu, da ima dobar geografski položaj i sigurno svi to moramo da iskoristimo kako bismo zadržali ovaj broj stanovnika, zadržali mlade u Bratuncu i krenuli ka privrednom razvoju“, smatra načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović.

Ovo nije jedina podrška sudentima u Bratuncu. Dobrim učenicima u osnovnim i srednjim školama i studentima dodjeljuju se i jednokratne pomoći, a opština Bratunac redovno već četrnaest godina, svake godine stipendira oko dvije stotine studenata.