Da niste možda najmlađe dijete u porodici?

Najmlađe dijete u porodici uvijek nekako „lošije prođe“ kad je riječ o recimo, fotkama iz vremena dok je bilo beba. Znate kako roditelji prvenče slikaju u serijama i dok spava, iako se ni prstić nije pomjerio, a onda kad dođe drugo dijete, škljocne se usput, u „specijalnim“ prilikama. Što bi otprilike značilo na izlasku iz porodilišta, kad se duvaju svjećice i na ljetovanjima. Ok, i kad krene u školu.

Osim toga, mlađe ili najmlađe, ako u porodici ima više od dvoje djece, nasljeđivaće garderobu, obuću (što je i normalno), ali i većinu igračaka (što je takođe ok, mada bi i to najmlađe dijete vjerovatno bi voljelo neki crveni autić koji je SAMO izabralo).

Ali, ako ste vi to najmlađe dijete koje su starija braća ili sestre kinjili kako su stigli, od iznošenja đubreta iako nije vaš red, do surovih šala na vaš račun baš kad vam na rođiš simpatija, vrijeme je da se (zločesto) osmjehnete.

Ispostavilo se da upravo vi, najmlađi potomak svojih roditelja, statistički imate najveće šanse da se obogatite i postanete neviđeno uspješni u životu.

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da najmlađa djeca iz porodica koje nisu već generacijama dobrostojeće imaju znatno veće šanse da jednog dana postanu uspješni poslovni ljudi koji se neće plašiti odgovornosi, ali ni preuzimanja rizika.

Ova analiza pratila je nešto više od 6.300 Britanaca koji su ’70. godina rasli u porodicama uz stariju braću i sestre.

Statistika kaže da je u porodicama koje nisu već imale uveliko razrađen porodični biznis, mlađe od dvoje djece imalo za 49 odsto više šansi da postane sam svoj gazda pre 38. godine. Ukoliko je u pitanju najmlađe od troje djece, za šansa je veća za 43 odsto.

Ali, ako je u pitanju porodica koja je u vrijeme rođenja djece već imala razgranat posao, više šansi za napredovanje imala su prvorođena djeca.

„Najmlađa djeca su mnogo češće rođeni buntovnici, nekonvencionalnog duha, spremna da rizikuju“, zaključuje se u studiji objavljenoj u stručnom žurnalu „Ličnost i individualne razlike“.

izvor:

mondo.ba