Da li ste znali? Sport koji je poslije fudbala najpopularniji na svijetu

Ilustracija – foto wikipedia.org

Nastavljamo našu rubriku ,,Da li ste znali“? Danas vam donosimo sportske teme.

Fudbal je najpopularniji sport na svijetu po svim istraživanjima. Međutim, za našu regiju je malo šokantno koji sport dolazi nakon fudbala. Vjerujem da kada bi istraživanje bilo rađeno samo za našu regiju, košarka bi bila rame uz rame sa fudbalom, ali kada se u istraživanje uključi kompletan svijet, situacija se mijenja. Ipak, treba naglasiti da neka istraživanja svrstavaju košarku na drugu poziciju.

Po većini istraživanja, drugi sport po popularnosti u svijetu je kriket. Radi se o sportu koji je na vrhu popularnosti u velikom dijelu svijetu, u državama kao što su: Indija, Velika Britanija, Južnoafrička Republika, Pakistan, Bangladeš, uz Šri Lanku, ostrva u Kariibma, Novi Zeland…Samo države koje se nalaze u Južnom dijelu Azije imaju oko 2 milijarde stanovnika, pa zbog toga i ne čude rezultati istraživanja.

Kriket je sport čiji je nastanak vezan za 17. i 18. vijek. Po tome je jedan od starijih sportova. Kao sport kriket ima nekoliko verzija. Međutim, pravila su u osnovi ista. Ključni rekviziti su palica i loptica. Cilj udarača je da napravi što više trčanja i posebno da lopticu pošalje van granica terena. Sa druge strane, ekipa koja se brani ima za cilj da izbaci udarače, tako što će im oboriti viket (tri povezane prečkice iza oba napadača) ili tako što će uhvatiti lopticu dok je još u vazduhu. Svaki tim ima po 11 igrača, s tim da ekipa koja u datom trenutku udara ima samo dvojicu, koji nakon udaranja i trčanja mijenjaju pozicije.

Elitna forma kriketa je ,,Test kriket“. Mečevi ove verzije, uglavnom, traju po nekoliko dana, jer svi udrači moraju biti izbačeni da bi se duel završio i igra se na 4 ininga. Druge dvije forme kriketa koje su popularne imaju ograničeno trajanje. Prva je ,,List A“ gdje je trajanje ograničeno na 50 overa za svaki tim (svaki over obuhvata 6 bacanja). Forma koja se u posljednje vrijeme najviše forsira zbog tv prenosa jeste ,,T20“ kriket (Twenty20). Svaki tim ima na raspolaganju 20 overa za udaranje i isto toliko za odbranu. Igrači su mnogo agresivniji i dueli traju dosta kraće, što je pogodnije za tellevizijske prenose.

Uz fudbal, kriket i košarku u vrhu popularnosti su hokej na travi, stoni tenis, tenis, odbojka, ragbi, golf…

Piše: M.V.