Da li ste znali? Prvo svjetsko prvenstvo u fudbalu

U novom dijelu rubrike “Da li ste znali?“ donosimo vam priču o prvom Mundijalu u fudbalu.

Poslije Olimpijskih igara, najvažniji sportski događaj je Mundijal, odnosno svjetsko prvenstvo u fudbalu. Prvi put u istoriji održano je u Urugvaju 1930. godine. Vjerujem da su većini populacije mnoge stvari poznate po filmu i seriji koja je emitovana u prethodnom periodu, a koja je u centru radnje imala ovaj događaj.

Urugvaj je izabran kao prvi domaćin iz razloga što je u tom periodu imao profesionalnu fudbalsku ligu i bio je šampion Olimpijskih igara. Kasnije je svjetsko prvenstvo “pojelo“ fudbal na Olimpijskim igrama, tako da sada tamo učestvuju reprezentacije sa igračima do 23 godine starosti, uz dozvoljenu trojicu starijih igrača. Inicijator uspostavljanja Mundijala bio je tadašnji predsjednik FIFA-e Žil Rime, po kome je kasnije nazvan i trofej namjenjen pobjedniku. Tada je dogovoreno da se naizmjenično održavaju prvenstva u Evropi i Južnoj Americi, ali je to brzo prekršeno, jer su naredna dva održana u Italiji i Francuskoj što je dovelo do protesta nekih južnoameričkih selekcija koje su bojkotovale prvenstvo 1938. godine.

Da se vratimo na Urugvaj i 1930. godinu. Pošto je u tom periodu postojao problem sa transportom, odnosno bilo je teže doći iz Evrope do udaljenih dijelova svijeta, samo četiri evropske reprezentacije su uzele učešće: Kraljevina Jugoslavija, Rumunija, Francuska, i Belgija. Uz njih, učestvovalo je još devet selekcija sa prostora Amerike: Urugvaj, Argentina, Bolivija, Brazil, SAD….

Ekipe su bile podijeljene u četiri grupe i samo pobjednici grupa su se plasirali u polufinale. Jugoslavija je trijumfovala u grupi sa Bolivijom i Brazilom, nakon pobjede nad Bolivijom od 4:0 i Brazilom 2:1.

U polufinalu Urugvaj je bio bolji, kasnije pobijedio i Argentinu u finalu, a ono što je ostala dilema koja traje i danas jeste kome je pripalo treće mjesto. Kod nas se tvrdi da je Jugoslavija bila treća, jer je pravilo bilo da će tu poziciju zauzeti ekipa čiji protivnik iz polufinala pobijedi u finalu. Pošto je Urugvaj bio bolji od Argentine, zaključak je jasan. Ova tvrdnja pojačana je podatkom da je medalja za treće mjesto uručena šefu jugoslovenske delegacije Kosti Hadžiju i da je danas čuvaju njegovi potomci. Sa druge strane FIFA je prije nekoliko godinja u publikaciji zvanično objavila da su Sjedinjene Američke Države završile treće zbog bolje gol-razlike za jedan gol, ne uzimajući u obzir pomenutu medalju.

Selekcija Jugoslavije bila je sastavljena, uglavnom, od srpskih fudbalera, odnosno članova beogradskih klubova BSK-a i Jugoslavije. Razlog za tako nešto bio je bojkot hrvatskih fudbalera zbog preseljenja saveza iz Zagreba u Beograd. Uz fudbalere BSK-a i Jugoslavije, u timu je bio golman beogradske ekipe “Soko“ Milovan Jakšić i jedini internacionalac Ivica Bek, koji je igrao profesionalno u Francuskoj.

Foto: blic.rs -“Montevideo bog te video“

Piše: M.V.