Da li ste znali? Najveća prašuma u Evropi

Danas vam donosimo treći nastavak naše rubrike “Da li ste znali?“.

Šume su pluća planete, jer nam obezbjeđuju kiseonik. Usljed ekspanzije ljudske civilizacije one su sve više ugrožene. Kada pominjemo prašume, Amazonija je prva asocijacija i to je najveće prostranstvo pod šumom, iz koga svijet dobija oko četvrtine kiseonika. Ogromne prašume postoje i u Aziji, a na našem kontinentu ih je sve manje.

Da li ste znali da se jedna od dvije najveće prašume u Evropi nalazi kod nas, manje od 200 kilometara od mjesta gdje ovo trenutno pišem?!

To je Perućica, koja se nalazi na području opštine Foča i nazivaju je “plućima Evrope“. Prostire se na površini većoj od 1.500 hektara kao dio Nacionalnog parka Sutjeska. Još tridesetih godina prošlog vijeka otkriveno je ovo područje u uvali između planina Maglić, Volujak i Sniježnica i utvrđeno da je drvna masa bukve i četinara prelazila 1.000 kubnih metara po hektaru. Područje je dobilo specijalni status 1952. godine.

U prašumi je registrovano 170 vrsta drveća i grmlja i preko 1.000 vrsta zeljastog bilja, uz više endemskih vrsta. U centru Perućice nalazi se vodopad Skakavac, koji je visok 70 metara. Takođe, u blizini je i najviši vrh Republike Srpske i Bosne i Hercegovine – Maglić, nadmorske visine 2.386 metara.

Uz Perućicu, najveća prašuma Evrope je Bjelovežje u Poljskoj.

Šume su najveće blago svijeta, jer omogućavaju da postoji život na zemlji. Ako nastavimo da ih uništavamo, direktno uništavamo sebe!

Foto: wikipedia.org

Piše: M.V.