Da li ste znali? Najbrže životinje na planeti

Danas vam donosimo novo izdanje rubrike “Da li ste znali“. Pričamo o najbržim životinjama na planeti i to u kategorijama: kopno, vazduh, voda i relativan odnos na bazi veličine životinje.

Vjerovatno većina vas zna da je gepard najbrža kopnena životinja na svijetu. Radi se o vrsti velike mačke, koja živi, uglavnom, u Africi južno od Sahare. Takođe, može se pronaći i u Iranu. Najmanja je od tri velike afričke mačke (tu su još lav i leopard) i dostiže težinu od 40 do maksimalnih 65 kg, što je veoma rijedak slučaj. Tijelo odraslog geparda dugo je od 115 do 135 cm, sa izraženim zadnjim nogama koje odmah navode na zaključak da je ova životinja stvorena da bude brza. Maksimalna brzina koju gepard može da dostigne je 120 km/h i tim tempom može da trči 500 metara.

Najbrža vodena životinja je crni marlin. On može da dostigne brzinu od 130 km/h. U pitanju je robusna riba, koja dostiže dužinu do 5 metara, a može težiti skoro 700 kg. Ima izraženu glavu sa jako oštrom gornjom vilicom, velike dužine, koja podsjeća na koplje. Marlin je veoma opasna riba za ribolovce i jako je teško nositi se sa njim, a zamislite sudar sa životinjom tih karakteristika.

Generalno najbrža životinja na planeti je sivi soko. Radi se o vrsti koja ima skoro 20 podvrsta i jako je rasprostranjena u cijelom svijetu. Sivi soko nije velika vrsta, jer ženke, koje su veće od mužjaka mogu dostići težinu od 1,2 kg, dužinu od 49 cm, uz raspon krila 1,14 metara. Mužjaci su značajno manji. Najveća izmjerena brzina sivog sokola je 389 km/h i on tu brzinu postiže prilikom obrušavanja na plijen. U normalnom letu najveću brzinu u ptičijem svijetu postiže čiopa, vrsta slična lastavicama. Ova ptica može da dostigne 160 km/h.

Kada uzmemo u obzir veličinu životinje, naučnici su skoro utvrdili da je najbrža životinja kalifornijska vaška. Ova životinja veličine 3 milimetra može u sekundi da pređe razdaljinu koja je jednaka kao 322 dužine njenog tijela. To je ekvivalentno brzini od 2.100 km/h. Australijska tigar-buba može u sekundi da pređe dužinu jednaku 171 dužini njenog tijela.

U ovom izdanju naše stalne rubrike predstavili smo vam šampione brzine u životinjskom svijetu.

Piše: M.V.