Da li ste znali? Korfbol

Danas vam donosimo nastavak rubrike “Da li ste znali?“, pričom o jednom sportu, specifičnom na više načina. Najveća specifičnost je što u jednom timu zajedno igraju žene i muškarci i po tome je ovaj sport jedan od rijetkih.

Košarka je jedan od najpopularnijih sportova kod nas, kao i u svijetu, naravno. Međutim, koliko nas zna za korfbol, sport koji malo podsjeća na košarku. Ovaj sport nastao je u Holandiji početkom 20. vijeka, dakle nešto kasnije od košarke.

Cilj korfbola je, kao i košarke, da ubacite loptu u korpu (holandski – korf), kao i u košarci (basket – engleski). U oba slučaja u pitanju je obruč postavljen na određenu visinu. Tu se sličnosti, uglavnom, završavaju.

Koš kod korfbola je postavljen na visinu od 3,50 metara, dok je u košarci na visini od 3,05 metara. Kod košarke imamo i tablu, dok kod korfbola ona ne postoji i obruč je plastični bez mreže, koji stoji samo na jednom stubu. Takođe, korfbol dozvoljava minimum kontakta, a obruč je moguće napadati sa svih 360 stepeni, dok je u košarci moguće samo sa 180 stepeni, jer je van toga aut. Dakle, kod korfbola je slična situacija kao i u hokeju na ledu. Pogodak se označava kao gol i vrijedi jedan poen, a nema driblinga, već se sve svodi na pas. Dimenzije terena u dvorani su 20×40 metara, dok napolju može biti i veći. Lopta je manja nego u košarci.

Pomenuli smo da korfbol tim čine i žene i muškarci. Svaka ekipa ima po 8 igrača, 4 žene i 4 muškarca. Tim je podijeljen u napadački dio i odbrambeni i nema prelaska igrača iz različitih zona preko polovine terena. U napadu i odbrani su po dvije dame i dva muškarca.

Ovaj sport je popularan u Holandiji, Belgiji, Velikoj Britaniji, a igra se u oko 70 zemalja i zastupljen je na Svjetskim igrama. U Srbiji postoji savez ovog sporta i reprezentacija.

Foto: wikipedia.org

Piše: M.V.