Da li ste znali?

Svijet oko nas krije mnoge tajne. Mi u nastavku teksta donosimo nekoliko zanimljivih činjenica koje možda niste znali.

– Najkraća veza između Tihog i Atlantskog okeana je Panamski kanal. Ovaj kanal je prokopavan u periodu od 1883. do 1914. godine, kada je i pušten u upotrebu. Dug je 82 km, širok od 91,50 do 350 metara, a dubok 13,7 metara. Do prokopavanja Panamskog kanala brodovi su morali da koriste Magelanov moreuz da bi prešli iz jednog okeana u drugi. Ovaj moreuz, pored toga što je izrazito težak za plovidbu, nalazi se nekoliko hiljada kilometara južnije između Patagonije i ostrva Ognjena Zemlja, najjužnijih teritorija Južne Amerike, koje dijele Argentina i Čile. Panamski kanal skraćuje put između Njujorka i San Franciska, odnosno istočne i zapadne obale SAD, za 7.500 km.

– Najdublja tačka svjetskih okeana se nalazi u Tihom okeanu u blizini Marijanskih ostrva, odnosno ostrva Guam. Ova mjesto se naziva Marijanska brazda ili Marijanski rov i na tom mjestu je Tihi okean dubok oko 11 kilometara.

– Podmornice su prvi put u istoriji upotrebljene u ratne svrhe tokom Američkog građanskog rata (1861-1865)

– San Marino je najstarija republika na svijetu. Nastanak se vezuje za 301. godinu, priznat je kao posebna država 1291. godine, a pisani ustav je donesen 1600. godine. Poslije ujedinjenja Italije, u drugoj polovini 19. vijeka, San Marino je ostao nezavisna država. Ova minijaturna država ima oko 30.000 stanovnika i površinu od 61 kvadratni kilometar i okružena je sa svih strana Italijom, odnosno pokrajinama Marke i Emilija Romanja.

– Najstarija himna na svijetu je himna Kraljevine Holandije. Nastala je 1572. godine, a zvanično je usvojena tek 1932. godine.

– Ostajemo kod Holandije – prva međunardona multinacionalna kompanija je bila Holandska istočnoindijska kompanija. Ova kompanija je osnovana 1602. godine udruživanjem trgovinskih kompanija iz Holandije koje su željele da izbjegnu međusobnu konkurenciju. Karakteristična je i po tome što je prva izdala dionice.

– La Paz je de fakto glavni glad Bolivije i najviši grad na svijetu kada su u pitanju glavni gradovi. Nalazi se na nadmorskoj visini od 3.568 metara.

– Kazahstan je najveća država poslije Rusije koja se bar jednim svoji dijelom nalazi u Evropi (4% teritorije). Ukupna površina države iznosi 2,7 miliona kvadratnih kilometara, što ga svrstava na 9. mjesto u cijelom svijetu.

– Jedina neevropska država koja je bila šampion Evrope u košarci jeste Egipat. To se desilo 1949. godine.

– Novi Zeland ima 7 puta više ovaca nego ljudi – 30 miliona ovaca, a 4,5 miliona stanovnika.

– Južnoafrička Republika ima tri grada koji vrše funkciju glavnog grada, odnosno u svakom od njih se nalazi neka vrsta vlasti i administracije. U Pretoriji je sjedište izvršne, u Kejptaunu zakonodavne, a u Blumfontejnu sudske vlasti. Da naglasimo da je najveći grad i ekonomski centar Johanesburg.

– Rijeka Kolorado, čiji je kanjon najveći i najčuveniji u svijetu, već 25 godina ne stiže do mora, jer se voda koristi za navodnjavanje u SAD i Meksiku. Može se reći da rijeka zbog toga presušuje na nekih 150 km od nekadašnjeg ušća.

– Transibirskom željeznicom se od Moskve do Vladivostoka putuje 7 dana u jednom smjeru. Ukupna udaljenost između ova dva grada je veća od 9.000 km, što je ekvivalentno da više od 4 puta odete u Berlin iz naše regije i vratite se.

– Udaljenost između teritorija Rusije i SAD iznosi svega 4 km, a odnosi se na morsko područje između ostrva Veliki Diomed i Mali Diomed u Beringovom moru. Veće ostrvo pripada Rusiji, a manje SAD.

– Plavi kit je najveća životinja koja živi na planeti Zemlji, ali i najveća koja je ikad živjela. Ovaj morski sisar može da dostigne dužinu od 33 metra i težinu od 150 tona. Samo srce kod plavog kita je teško od 600 do 1.000 kilograma. Karakteristično je da ne može da proguta ništa veće od fudbalske lopte i hrani se planktonima.

– Najviša zgrada na svijetu je Burdž Kalifa u Dubaiju. Ima 163 sprata i visinu od 829,84 metara. Izgradnja ovog oblakodera je počela 2004. godine, a završena 2010. Ovaj oblakoder je nadmašio Tajpej 101, Kule Petronas u Kuala Lumpuru – Malezija (451,9 metara), ali i najviše tornjeve kao što su CN kule u Torontu (553,33 metra) i Vilis tauer u Čikagu (442 metra).

– Oktobarska revolucija u Rusiji je, zapravo, počela u mjesecu novembru. U Rusiji je u tom periodu u upotrebi bio Julijanski kalendar, pa je revolucija počela 23. oktobra, a po Gregorijanskom kalendaru 5. novembra.

– Prašuma Perućica na planini Zelengora kod Foče (Republika Srpska) je najveća i jedna od rijetkih preostalih prašuma u Evropi. Perućica je zaštićeno područje i nalazi se u okviru Nacionalnog parka Sutjeska.

– Beč je početkom 20. vijeka bio 4. grad po veličini u svijetu iza Londona, Pariza i Njujorka sa oko 2 miliona stanovnika, a danas ima stanovnika, otprilike, kao Beograd (1,7 miliona).

– Kaspijsko jezero – najveće jezero na svijetu, koje još nazivaju i morem je površinski za 40 % veće od cijele bivše Jugoslavije.

Kako Vam se čine ove zanimljivosti, jeste li iz sve znali?