Da li se sjećate kako je ranije izgledao centar Bratunca?

Ovih dana privodi se kraju rušenje stare zgrade Opštine Bratunac. Na istom mjestu biće podignut novi moderan kompleks, koji će u svom sklopu imati i poslovno-stambene prostore.

To me je nagnalo da se vratim u prošlost i sjetim kako je prostor u centru grada izgledao od momenta do koga dopiru moja prva sjećanja, a to je više od dvadeset godina unazad.

U tom periodu, centar nije bio isključivo pješačka zona. Vozila su koristila tu glavnu ulicu, dio Ulice Svetog Save, osim u periodu večernjih sati, kada se sadašnji centar pretvarao u šetalište, što je danas cjelodnevno stanje. U tom periodu ni sama podloga, kojom je površina popločana nije bila ni približno ista.

Što se tiče zgrada, od onih koje su i tada postojale jedino nisu rekonstruisane zgrade bivšeg “Ekspresa“ i hotela “Fontana“. Kada sam već kod “Fontane“ vjerujem da se većina Bratunčana sjeća i “žalosne vrbe“, koja je dominirala ispred samog objekta, kao i one “žive ograde“.

Odlično se sjećam i zgrade gdje se danas nalazi Dom kulture, a koja je sagrađena ponovo, praktično od temelja. Mislim da sam bio drugi ili treći razred kada sam prvi put ušao u staru bioskopsku salu, koja se nalazila na mjestu gdje je danas nova. Danas je sala, naravno, neuporedivo ljepša, ali je za mene i tadašnja ostala vrlo upečatljiva i više sam gledao okolo nego u platno i ono što se tamo prikazivalo.

Takođe, kroz maglu vraćam i izgled marketa, odnosno tada robne kuće. Kompletan prostor oko njega danas ne liči na raniji period, tu su i nove zgrade, parking.

Pošto sam porodično “vezan“ za policijsku stanicu, a kao mali sam često boravio u prostorijama, mislima se vraćam ne samo na stanicu, koja je u potpunosti renovirana, već i na ono oko nje. Dobro se sjećam starog naziva te ulice, Ulica Bogomira Karaklajića. Danas to sve pripada Trgu Miloša Obilića. Na mjestu današnjeg “Cunamija“ nalazila se mala stara kuća, koja se naslanjala na zgradu policije.

Pošto na šetalištu imamo više od deset ugostiteljskih lokala, prisjećam se i nekih starih naziva kafića: “Palermo“, “Olimp“, “Faraon“, itd.

I ostalo, prije svega stambene zgrade i poslovni objekti, u centru grada su značajno promjenjeni. Tu su i neki novi objekti, ali ja sam se u ovom tekstu podsjetio samo onoga što je meni u djetinjstvu bilo najupečatljivije.

Nadam se da će se neko u komentarima prisjetiti dodatnih detalja i ispraviti me ako sam negdje napravio propust.

Piše: M.V.