Bratunac: Protest radnika fabrike za proizvodnju peleta „BHS-Power“

Protest radnika BratunacRadnici fabrike za proizvodnju peleta „BHS Power“ iz Bratunca protestovali su jutros po drugi put u posljednjih sedam dana, tražeći četiri zaostale plate i uplate doprinosa.

Fabrika je prije dva mjeseca zatvorena, proizvodnje nema, a radnici kažu da su ih samo izbacili iz fabrike, bez ikakvog prethodnog obavještenja i bez radnih knjižica.

Dvadesetak radnika, koliko ih je bilo zaposleno u ovoj fabrici, danas je na ulici, bez obezbijeđene egzistencije.

„Nismo primili zadnje četiri plate, ja sam čak dobio novi posao, ali ne mogu da dobijem radnu knjižicu iz ove fabrike i ne mogu me primiti na novo radno mjesto. Sve su obećavali, daćemo sutra-prekosutra, međutim, nema ih, kao što vidite, ni danas. Pokušavali smo na brojeve da ih dobijemo, sve koje imamo, bezuspješno, svi su isključeni. Ne želimo mi da ukrademo, samo želimo naše zarađene plate. Radimo oko dvije godine, a nije nam uplaćivan radni staž“, izjavio je danas Darko Perendić, zaposlenik u ovoj fabrici.

„Duguju mi tri plate, vodili su me na crno, pa sam ih napustio. Nas ovdje na protestu trebalo je da podrži i opštinsko rukovodstvo i sve stranke, međutim, oni znaju da dođu samo kad su izbori, a kad treba zaštititi radnike i staviti se na njihovu stranu, tada ih nema. Mi moramo ovo da riješimo, nemamo od čega da živimo, sad kopamo malinu, šta ćemo raditi, ne znamo, ovo je zlo“, rekao je Stjepan Andrić, radnik.

Radnicima su se na protestu pridružili i dobavljači, kojima fabrika takođe duguje.

„Meni duguju 30.000 maraka. Potpisali smo ugovor za sirovinu, dovozio sam sirovinu, međutim, niko ništa ne plaća. U međuvremenu je direktor sa kojim sam ja potpisao ugovor smijenjen, novog nema, a vlasnika niko ne zna. Stalno se direktori smjenjuju, dolaze-odlaze, ja ne znam od koga da potražujem svoj novac. Policija ne da da se okupljamo, a mi smo se ovdje okupili da tražimo svoja potraživanja, ništa drugo“, istakao je Slavko Stojanović, dobavljač.

Do rukovodećih u ovoj fabrici nismo uspjeli doći, na naše pozive i mailove nisu odgovarali, te na pitanje o sudbini ove fabrike odgovor nismo dobili.