Bratunac: Obilježena 26. godišnjica stradanja Bošnjaka

Predstavnici udruženja porodica žrtava, preživjeli, članovi porodica poginulih i brojni građani danas su obilježili stradanje nevino ubijenih civila na području opštine Bratunac. Oni su na gradskom stadionu u Bratuncu položili cvijeće i s mosta koji povezuje Bratunac i Ljuboviju bacili simbolično 603 crvene ruže u Drinu za ubijene žrtve. Takođe je položeno cvijeće i proučena fatiha u sali Osnove škole „Vuk Karadžić“ u Bratuncu, gdje je 1992. godine bilo oko 700 zarobljenih Bošnjaka.

Tima Delić u Bratuncu živi sama. Ona je na današnji dan 1992. godine u logoru u Bratuncu izgubila cijelu porodicu – dva sina i supruga.

„Stariji sin mi je imao 20 godina, tek uzeo 21. – Nedžad Delić, a mlađi Samir je imao 18 godina, tek uzeo 19, a muž 42 godine. Sve se to desilo na 11. maj, i ja stalno ponavljam da se ne može iskazati ono što smo mi preživjeli“, priča Tima Delić.

Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja “Žene Podrinja – Bratunac“, i sama je izgubila veliki broj članova porodice.

„Devetog maja u devet sati naveče odveden je moj otac, moj brat, moj amidža, moj zet, prve osobe koje su vidjele logor u Bratuncu bili su bili članovi moje porodice. Danas među živima nema ni mog oca, ni mog amidže, ostali su samo moj brat i zet“, prisjetila se Šuhra Sinanović.

Članovi porodica žrtava i danas su istakli nezadovoljstvo radom nadležnih koji rade na ekshumacijama žrtava.Bacanje ruza u Drinu

„Kako je otišla laboratorija u Hag, stalo je sve, od novembra nije nijedna osoba identifikovana i nije samo za Bratunac, nego nije u cijeloj BiH, ali nadamo se da će institucije početi raditi svoj posao“, rekla je Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja „Žene Podrinja – Bratunac“.

„Mnogo tijela je ovdje Drina progutala, za koja se nikad neće saznati. Mnoge majke nikada neće saznati za svoju djecu, ali ipak mi svake godine smognemo snage i dođemo, dok smo živi, dolazićemo, ovo je jako bitno za mlade i generacije koje dolaze, a nadamo se da će se mlade generacije na ovome svemu naučiti da od rata nikom nije dobro“, rekla je Kadefa Rizvanović.

U znak sjećanja na žrtve, uz polaganje cvijeća na mjestima stradanja, sa mosta koji povezuje Bratunac i Ljuboviju u Drinu danas su bačene 603 ruže – za isto toliko civila sa područja Bratunca koji su život izgubili 1992. godine.