Banjaluka: Održan koncert za oboljele od ALS-a

Humanitarni koncert za oboljele od amiotrofične lateralne skleroze „Banjaluka za ALS“ održan je sinoć na ljetnoj pozornici tvrđave Kastel, uz izuzetnu posjećenost stanovnika grada na Vrbasu.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Mirko Stanetić rekao je da je to bio način da se javnost podstakne da razmišlja o ALS-u i značaju ranog prepoznavanja te bolesti.

„Trenutno imamo 35 oboljelih koji su registrovani i vrlo je vjerovatno da svi oboljeli nisu u ranoj fazi prepoznati“, rekao je Stanetić.

Član Udruženja oboljelih od ALS-a Zoran Gvozden izrazio je zadovoljstvo posjećenošću koncerta.

„Mislim da smo ovim podigli svijest o ovom oboljenju u Srpskoj, a sljedeći cilj je da obučimo ljekare i nabavimo još neinvazivnih ventilatora. Prikupljeni novac u kampanji biće dovoljan da kupimo još tri, četiri ova ventilatora a jedan je već nabavljen“, rekao je ovaj doktor stomatologije, koji je obolio od ALS-a.

On je istakao značaj podrške koju je udruženje dobilo od premijera Republike Srpske Željke Cvijanović, koja je prisustvovala koncertu.

Koncertu su prisustvovali i brojni poznati ljudi iz javnog, političkog i kulturnog života, kao i direktori najvećih zdravstvenih ustanova Srpske.

Na Kastelu su večeras nastupili banjalučka „Rok simfonija“ sa specijalnim gostima – Galetom iz rok grupe „Kerber“ i Dejanom Cukićem, a svoje minute humanosti imali su i drugi muzičari.

Koncert su pripremili Univerzitetski klinički centar Republike Srpske i Udruženje oboljelih od ALS-a.

Cilj donatorske akcije je prikupljanje novca za nabavku neinvazivnih aparata-ventilatora koji se mogu koristiti kod kuće i pomoći oboljelima da poboljšaju funkciju disanja.

OD ALS-a je nedavno preminula i poznata kantautorka Jadranka Stojaković.

Za pomoć oboljelima od ALS-a i dalje je otvoren humanitarni broj 1412.

Amiotrofična lateralna skleroza je teška mišićna bolest, gdje zbog propadanja neurona u mozgu i kičmi dolazi do postepenog odumiranja i mišića koji učestvuju u gutanju i govoru. U završnoj fazi bolesti otkazuju mišići za disanje i bolesnici umiru zbog gušenja.

izvor:

mondo.ba