Bajramska poslastica

Baklava je jedna od najstarijih starih turskih poslastica. Bajramska trpeza je nezamisliva bez baklave pa je tako pripremanje ove poslastice jedna lijepa tradicija u gotovo svim srebreničkim domaćinstvima u kojim se slavi Bajram.

Zejneba Ustić iz Srebrenice već 40 godina, pred Bajram, uz ostale običaje, sprema i baklavu koje se sjeća još iz djetinjstva.

“Uz ramazan čiste se kuće, dvorište, sprema se, sve mora da blista. Običaj je, ostao neki amanet od nekog za baklavu za ramazanski Bajram”, rekla je Zejneba Ustić.

Baklava za ramazanski Bajram se sprema sa mnogo ljubavi, a Zejneba ima svoj recept za pripremu ove tradicionalne bosanske poslastice.

“Mora biti puter, maslac. Moraju biti tanke jufke, prave, orasi. Ja narendam i limuna u orahe, ali ne stavljam ništa više, samo orahe i limun. U šećer kada kuvam agidu da zalijem onda stavljam i oguljen limun. Neko zaliva vrelu ali ja ne, sačekam da se ohladi pa onda”, dodala je Zejneba.

Pored baklave, koja je tradicionalna poslastica, bajramska trpeza se ne može zamisliti i bez drugih bosanskih jela.

“Sprema se specijalni ručak za porodicu, familiju, neko će i doći. Uglavnom, spremaju se ćevapi, sogan dolme, pite, bureci. Sve ono što je najkvalitetnije”, kaže ova domaćica.

Baklavi se obično najviše obraduju djeca kojima je u radosnim bajramskim danima baklava omiljena poslastica.