Aleksandar Vasić, doktor medicine koji obožava životinje

Brojna istraživanja dovela su do zaključka da životinje pozitivno utiču na emocionalno, mentalno i fizičko zdravlje ljudi. Dokazano je da blizina kućnog ljubimca znatno popravlja raspoloženje, čineći nas vedrijima i opuštenijima. Aleksandar Vasić iz Bratunca – doktor Aco, kako ga svi zovu – svojim primjerom još jednom potvrđuju ova istraživanja.

Svilene japanske, brakel, feniksi, holandske beloćubaste, vijandote, bantan, forverk, strumske – sve su ovo vrste ukrasnih kokoški koje uzgaja Aleksandar Vasić, tridesetrrogodišnji doktor medicine.

„Osim ukrasnih koka, imam ovce, pse i mačku. Ljubav prema životinjama nosim još iz djetinjstva, moji roditelji su me tome naučili, a onda vremenom, da li se ta ljubav sama rodi, da li nešto drugo, ne znam, uglavnom, volim sve životinje, a posebnu ljubav gajim prema kokoškama, imam ih baš dosta“, rekao je Aleksandar za UPSMedia.

Ma koliko volio životinje, svjestan je, kaže, da briga o njima iziskuje dosta vremena.

„Nezgodno je kad sam druga ili treća smjena, ali postižem sve, tu je majka da priskoči kada treba. Poranim, organizujem se, uglavnom, sve životinje dobiju i hranu i ljubav i pažnju“, kaže Aleksandar.

 

Kako bi saznao nove informacije, ali i razmijenio iskustva, sarađuje sa udruženjima koja se bave uzgajanjem životinja.

„Saradnja teče tako što se okupljamo, rješavamo probleme ako ih neko ima u vezi sa životinjama, zatim razmjena životinja, jer je ponekad potrebno mijenjati krv, odnosno ubacivati nove jedinke u jata i, jednostavno, družimo se“, rekao nam je doktor Aco.

Svi ljubitelji životinja složiće se sa Acom – radost koju životinje prenose na čovjeka je nemjerljiva, a korist obostrana.

„Ljudi od životinja mogu da nauče da vole, kako druge životinje, tako i sebe. Životinje prosto probude osjećanja u nama. Ja sam dosta poklonio životinja, ne držim ih zbog koristi, već čisto iz ljubavi i svi oni koji žele da ih uzgajaju i vole ovakvu vrstu životinja, ja sam tu da pomognem koliko mogu“, rekao nam je za kraj Aleksandar Vasić.