Aktivnosti Savjeta učenika Srednjoškolskog centra u Bratuncu

U poslednjih mjesec dana članovi Savjeta učenika Srednjoškolskog centra u Bratuncu učestvovali su u brojnim humantiranim akcijama koje su sprovodili na vlastitu inicijativu ili u saradnji sa ostalim školama sa područja opštine Bratunac. Ne štedeći ni trud ni vrijeme pronalazili su načine da pomognu osobama kojima je pomoć prijeko potrebna.

„Na početku svake školske godine izvrši se odabir učenika koji predstavljaju svoje odjeljenje u Savjetu učenika, to obično radi odjeljenski starješina, tako da je u septembru formiran Savjet učenika od 19 članova i tada smo počeli sa svojim radom. Svakog mjeseca održimo bar dva do tri sastanka, ove godine zbog epidemiološke situacije su zabranjena okupljanja, tako da smo prešli na online održavanja. Takođe, imamo tu grupu na viberu gdje komuniciramo, nekad i više puta sedmično, zavisi sve od toga koliko imamo akcija, jer se dešava da nekad u toku jedne sedmice sprovedemo i dve akcije, pa je zbog toga potrebna i češća komunikacija između članova. U prethodnih mjesec dana prvo su muški članovi savjeta obradovali sve učenice i radnice škole tako što su im napravili čestitke povodom Osmog marta i takođe su ih častili slatkišima. Pored te akcije mi smo prihvatili poziv za učešće u akciji „Čepom do osmijeha“. U našoj školi je postavljena kutija gdje se prikupljaju plastični čepovi koji će biti kasnije iskorišteni za reciklažu, a od dobijenih sredstava se kupuju ortopedska sredstva za djecu sa invaliditetom. Pored te akcije, takođe smo sproveli akciju „Magična pošta“. U sklopu te akcije članovi našeg Savjeta su dobili zadatak da pošalju paketić jednoj djevojčici iz Banjaluke“ , rekao je Stanoje Đukanović, koordinator Savjeta učenika.

Predsjednik Savjeta učenika Đorđe Nikolić nije krio zadovoljstvo postignutim rezultatima i istakao je zajedništvo svih članova Savjeta učenika u kreiranju ideja.

„U Savjetu učenika sam od svoje 1. godine, dakle otkako sam došao u školu. Što se tiče ideje za sve naše projekte i akcije, nema nekoga glavnog ko je za to već, mjesečno organizujemo dva do tri, nekad čak više, ako je to potrebno, sastanka i na njima svi zajedno, ako neko ima neku ideju slobodan je da o tome priča i zajedno se trudimo da te ideje realizujemo. Početkom ove školske godine, pošto je naša škola učlanjena u Mrežu Savjeta učenika Bosne i Hercegovine, dobili smo poziv od Fondacije „Mozaik“ i Omladinske banke Bosne i Hercegovine da slobodno pišemo projekat za neku našu ideju u iznosu od 1.500KM. Mi smo se, u dogovoru sa direktorom i sa članovima Savjeta učenika, odlučili da bi najbolje trenutno bilo reparacija ograde školskog dvorišta. Takođe, jedna od akcija koju Savjet učenika planira je „Posadi svoj hlad“. To je akcija koja se odvija na Republičkom nivou. Naša Opština je dobila ponudu da prilikom skupljanja određenog broja glasova dobije 216 sadnica bijelog jasena koje će moći da posadi na nivou Opštine i tako obezbjedi čistiji vazduh i ljepši estetski izgled. Postignutim rezultatima smo trenutno vrlo zadovoljni. Pošto ranijih učenika Savjet učenika nije radio baš punom parom, kao što sada mi to radimo, tako da smo veoma zadovoljni i nastojaćemo da naše akcije realizujemo i u narednom periodu“ , kazao je Nikolić.

Članovi Savjeta učenika odlučili su da podrže i akciju pod nazivom „Magična pošta“ koja je nešto novo u BiH. Građani mogu da se jave putem stranice „Magical mail BiH“ i dobiće informacije na osnovu kojih mogu napraviti paketić za dijete koje na listi korisnika akcije, poslati ga poštom i tako pokazati roditeljima i djeci da nisu sami u svojoj borbi.

„Slučajno smo naišli na to na jednoj stranici i privuklo nam je pažnju, jer se sa tako nečim sličnim do sada nismo susretali. Zamisao je bila da sa jedne strane okupi djecu sa smetnjama u razvoju i hroničnim bolestima, a sa druge strane ljude sa velikim srcem koji bi toj djeci slali pisma i poklone. Ove godine, dvije djevojke su pokrenule ovu akciju i na našim prostorima, sa idejom da svako dijete koje je prijavljeno, jednom ili više puta mjesečno dobije poklon. Na Savjetu učenika naše škole odlučili smo da bi bilo lijepo da se i mi priključimo ovakvoj vrsti humanitarne akcije i da usrećimo i izmamimo osmijeh nekome od mališana. Javili smo se toj stranici, kontaktirali smo ih, i administrator nam je poslao podatke o Anđeli, broj odjeće koju nosi, uzrast, adresu roditelja i slično i na osnovu toga mi smo spakovali paket i poslali smo na dobijenu adresu. Dobiili smo povratnu reakciju od Anđele, njena mama je poslala i slike. Anđela je bila jako srećna“ , izjavila je Anastasija Rankić, članica Savjeta učenika.

Pedagogica Srednjoškolskog centra u Bratuncu, Branka Lazić, naglašava da je jako ponosna na učenike i njihov entuzijazam koji iz dana u dan postaje sve veći i istaknutiji.

“ Zajedno sa mnom, sa koordinatorom Savjeta učenika, svake sedmice se sastajemo, planiramo, nešto realizujemo, nešto prolongiramo za budući period, tako da djeca koja su u Savjetu te svoje ideje onda prenesu u svom odjeljenju tako da to idealno funkcioniše.  Oni se stimulišu kroz javne pohvale, kroz javne oglase kroz našu školu, kod njihovih odjeljenskih starješina koji nam izlaze u susret, daju ih kada nam je to potrebno, idu na raznorazne seminare. Više to bude online ili preko aplikacije Zoom, ali to je i neka motivacija za njih da imaju javne nastupe, da malo rade na sebi, da se oslobađaju treme, da grade sebe kao jednu ličnost, kao jednu individuu koja sutra može samostalno da nastupa, da istupa, da iznosi svoje mišljenje i svoje stavove. Ja samo hoću da ih sve pohvalim, da budu ovakvi kakvi jesu, da ostanu u narednom periodu i da radimo na novim projektima, na novim idejama. Mi treba da slušamo njihove potrebe, oni naše i tako ćemo samo zajedničkim radom i trudom doći do velikog uspijeha“ zaključila je je Lazićeva.

Izradu ovog teksta/emisije podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID. Sadržaj ovog teksta/radio emisije ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *