25 godina od smrti sarajevskih Romea i Julije

Bosko i AdmiraNa današnji dan prije 25 godine poginuli su Boško Brkić i Admira Ismić.

Boško i Admira upoznali su se u godini „sarajevske Olimpijade“, a zajedno su proveli devet godina. To što je Boško bio Srbin, a Admira Bošnjakinja nije predstavljalo prepreku ni njima ni njihovim roditeljima.

Kada je počeo rat, Boškovi roditelji otišli su iz Sarajeva. Majka Rada molila ga je da krene s njom, ali on nije želio ostaviti Admiru. Vjerovali su da će se rat brzo završiti i da će dobro pobijediti.

Nažalost, nisu bili u pravu.

Admira i Boško su shvatili da žele da sačuvaju svoju ljubav i odu van Sarajeva. 18. maja 1993. dvoje mladih Sarajlija odlučilo je da napusti ratom zahvaćen grad. Uspjeli su da pronađu veze kod zaraćenih strana, tada Srba i Bošnjaka, i da zajedno krenu preko mosta Vrbanja na Grbavici.

Snajperski hitac pogodio je prvo Boška, koji je odmah izdahnuo. Drugi metak je pogodio Admiru koja je, iako smrtno ranjena, smogla snage da dopuže do Boška, zagrlila ga je i izdahnula.

Ova slika obišla je cijeli svijet, a CNN ih je nazvao sarajevskim Romeom i Julijom. Njihova zagrljena tijela sa ulice su sklonjena tek osmi dan. Sahranjeni su na groblju u Lukavici.

Nakon rata, 1996. godine, po želji Admirinih roditelja, njihova tijela su prebačena u Sarajevo i sahranjena na groblju Lav.

O njihovoj tragičnoj sudbini zbog koje su postali simbol stradanja u BiH i zbog koje su nazvani sarajevskim Romeom i Julijom, napisano je mnogo tekstova i snimljeno mnogo dokumentarnih filmova, u kojima su govorili Admirini i Boškovi roditelji, prijatelji koji su učestvovali u dogovoru oko prelaska, svjedoci ubistva i druge osobe iz života mladog para.

Obdukcije njihovih tiela nikada nisu urađene, niti je vođena istraga koja bi pokazala iz kog je pravca pucano na njih tako da su ubice do dan-danas ostale nepoznate

Grupa Zabranjeno pušenje 2013. godine snimila je pjesmu o velikoj ljubavi Boška i Admire.