21. maj – Svjetski dan kulturne različitosti

Generalna skupština UNESCO-a usvojila je, u novembru mjesecu 2001. godine, Univerzalnu deklaraciju o kulturnoj različitosti, te proglasila 21. maj Svjetskim danom kulturne različitosti za dijalog i razvoj. Cilj je produbljivanje, razumijevanje i promicanje svijesti o važnom odnosu kulture i razvoja. Kulturološka različitost treba biti pokretačka snaga razvoja utemeljenog na toleranciji, međusobnom poštovanju, razumijevanju i prihvatanju. U Univerzalnoj deklaraciji UNESCO-a o kulturnoj različitosti navodi se da ljudsko dostojanstvo zahtjeva širenje kulture i obrazovanja s ciljem pravde, slobode i mira. Sveta dužnost svih naroda jeste da je ispune u duhu uzajamnog pomaganja, a u vezi s tim potvrđuje da su poštovanje različitosti kultura, tolerancija, dijalog i saradnja u duhu međusobnog povjerenja i razumijevanja, najbolja garancija međunarodnog mira i sigurnosti.

Izvor fotografije: Fos Media

U ovogodišnjem obilježavanju međunarodnog dana kulturne različitosti učestvuje 6 koalicija iz različitih gradova Republike Srpske i Bosne i Hercegovine i to iz: Tuzle, Brčkog, Gradačca, Zvornika, Bratunca i opštine Teočak. Obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana kulturne različitosti  proteklo je i protiče u duhu borbe protiv mržnje, ali i multikulturalnosti i zajedništvu pod pokroviteljstvom OSCE-a. Svake godine ove koalicije su na terenu obilježavale Svjetski dan kulturne različitosti, a ove, usljed pojave korona virusa, koalicije putem radio emisije žele da ukažu na značaj njihovih aktivnosti u prošlosti i u vrijeme pandemije.

Današnja gošća našeg radija bila je Željana Pjevalica aktivistkinja i izvršna direktorica Udruženja „Priroda“ iz Bratunca i ona nam je rekla nešto više o koaliciji „Zajedno za toleranciju“, o saradnji koalicije sa opštinom Bratunac i o aktivnosti članica koalicije u vrijeme pandemije korona virusa.

“Koalicija „Zajedno za toleranciju“ iz Bratunca je neformalna grupa nastala krajem 2014. godine,  koju čini šest organizacija sa teritorije opštine Bratunac:  „Forum zena“ Bratunac, „Maja“ Kravica, „Priroda“ Bratunac, Crveni krst Bratunac, „SuperU“ Bratunac,  „Jadar“ Konjevic Polje. Članstvo u koaliciji je dobrovoljno i svako ko želi da promoviše pozitivne vrijednosti , bez obzira da li je organizacija ili pojedinac, moze da se priključi koaliciji.

U BiH postoji 31 koalicija za borbu protiv krivičnih djela počinjenih iz mržnje/predrasuda koje podrzava Misija OSCE-a u BiH, obezbjeđujući primarno logističku i tehničku podršku. Koalicija sarađuje sa opštinskom upravom kao i drugim institucijama, školama,organizacijama i pojedincima koji su spremni da podrže i promovišu vrijednosti koje zastupa koalicija.”, ističe naša gošća.

Podsjetićemo se nekih aktivnosti koalicije: učešće na Međunarodnom sajmu maline, izlozba slika (Bratunac kroz istoriju), radionica  za mlade (najveće religije i običaji u BiH), čišćenje i obilježavanje nekropole stećaka u Kravici, takmičenje srednijih škola u Srebrenici i Bratuncu u pisanju eseja na temu tolerancije i suživota, likovno takmičenje osnovnih škola iz Bratunca, Kravice i Milića na temu mira i drugarstva, predstave za školsku djecu i djecu sa posebnim potrebama, treninzi na temu predrasuda i stereotipa i posjeta Zemaljskom muzeju u Sarajevu i razmjena iskustava sa drugim koalicijama.

 

Ovom  istorijskom deklaracijom države svijeta kulturnu različitost priznale su kao zajedničku baštinu čovječanstva. Svrha joj je produbljivanje razumijevanja i promovisanje svijesti o važnom odnosu kulture i razvoja, te važnosti dijaloga između kultura. Sve kulture i civilizacije doprinose bogatstvu čovječanstva. Kulturna različitost  je snaga razvoja koja se temelji na toleranciji, međusobnom poštovanju, razumijevanju i prihvatanju.
Kultura je cjelokupno društveno naslijeđe neke grupe ljudi – naučeni obrasci mišljenja, osjećanja i djelovanja grupe, zajednice ili društva, te izrazi tih obrazaca. Ovaj nam dan daje priliku proširiti spoznaje o vrijednosti kulturnih različitosti i potiče nas na život u duhu mira, dijaloga i otvorenosti.