U Milićima se predstavile žene socijalne preduzetnice

Udruženje žena „Maja“ iz Kravice u saradnji sa kancelarijom „CARE International Balkans“ održalo je prezentaciju projekta „Predstavljanje žena socijalnih preduzetnica sa područja opštine Milići“.

Cilj organizatora je da povećaju svijest o značaju i potencijalu uključivanja žena u ekonomiju i angažmana u socijalnom preduzetništvu.

Priliku da predstavi svoju uspješnu priču imala je Slađana Pavlović

iz Milića koja se bavi malinarstvom na parceli od 10 dunuma.

„Uz podršku „CARE“ i njegovih partnera uradili smo jednu malu, mini, hladnjaču, kapaciteta 2500 kg dnevnog zaleđavanja. To znači mnogo meni za moj zasad, za moju malinu, jer ću moći odmah, neposredno posle branja da je skladištim da zadržim njen kvalitet. Takođe znači i ljudima u mojoj okolini jer ću moći i njihovu malinu da zaledim, a znači i velikim hladnjačama jer će imati mnogo kvalitetniju malinu da ponude na tržište“; objasnila je Slađana Pavlović.

Udruženje žena „Maja“ iz Kravice je partner „CARE Internationala“ na realizaciji ovog projekta.

„Vidimo da su danas neke inovativne stvari predstavljene, što je za pohvalu, kao što je Slađanina hladnjača. Mi radimo na podršci razvoju poljoprivrede, tamo gdje su žene najaktivnije u ovom momentu, kroz podršku nabavke mehanizacije, razvoj malinarstva i drugih grana“, rekla je Nada Marković, predsjednica Udruženja žena „Maja“  iz Kravice.

Iz kancelarije „CARE Internationala“ naglašavaju da su izuzetno zadovoljni današnjim predstavljanjem uspješnih žena preduzetnica sa područja opštine Milići.

„Danas smo ovdje imali priliku da vidimo tri uspješne žene preduzetnice sa područja opštine Milići, moram da naglasim da su ove tri preduzetnice prošle kompletan program „CARE Internationala“. Posebno smo ponosni što je uspjelo da dođe do izgradnje hladnjače na teritoriji opštine Milići, jer do sada takvog objekta nije bilo ni u Milićima ni u Vlasenici“, reako je Branislav Tanasijević, projekt menadžer „CARE Internationala“. 

Zbog odličnih rezultat koji su postignuti u okviru projekta „Uključiv ekonomski rast i stvaranje zaposlenja u Istočnij BiH-Region Birač“ najavljen je i nastavak ovog projekat do decembra ove godine.
„Jako nam je drago što ćemo imati mogućnost da podržimo i sajam u Bratuncu koji se održava u julu, i sajam u Vlasenici, da podržimo neke inovativne ideje koje pronadjemo na terenu, da dokumentujemo dobre prakse tako da nam je ovo vrijeme jako značajno koje smo dobili dodatno za implementaciju projekta“, izjavila je Sumka Bučan, direktorica „Care International Balkans“.

Pored Sladjane svoje uspješne priče su predstavile i Milena Simeunović i Milada Djurić, obje iz Milića, koje se takodje bave malinarstvom.