Srebrenica: Sastanak sa mljekarima iz regije

mlijeko-Odjeljenje za privredu i razvoj Opštinske uprave Srebrenica organizuje radni sastanak sa mljekarima sa područja opština Srebrenica, Bratunac, Milići i Vlasenica.

Sastanak je planiran za srijedu, 14. marta 2018. godine, sa početkom u 12 časova u skupštinskoj sali u Srebrenici, a tema sastanka je realizacija projekta otvaranja fabrike za proizvodnju i preradu mlijeka na području opštine Srebrenica na lokalitetu bivše fabrike „Vezionica“, u naselju Baratova u Srebrenici.

Načelnik opštine Srebrenica je tokom svog nedavnog boravka u Austriji potpisao ugovor sa austrijskom firmom za proizvodnju i preradu mlijeka i mliječnih proizvoda, te je planirano održavanje sastanka sa mljekarima kako bi im se prezentovale mogućnosti otvaranja ovakve fabrike u Srebrenici, uz organizovani otkup mlijeka.

Pored podsticaja za proizvodnju mlijeka koje daje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, podsticaj od 0,05 KM po litru će davati i Opština Srebrenica svim mljekarima koji budu svoje mlijeko Srebrenicapredavali u novootvorenu mljekaru u Srebrenici.

Pored novčanih podsticaja, Opština Srebrenica u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, odnosno Resorom za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi – kancelarija Bijeljina, redovno će davati stručnu podršku svim mljekarima kooperantima mljekare u Srebrenici.

Opština Srebrenica će takođe mljekarima davati podršku u vidu nabavke steonih junica, neophodne poljoprivredne mehanizacije, opreme koja je neophodna za proizvodnju mlijeka.

Pravo na podsticaj će imati sva registrovana gazdinstva bez obzira da li su komercijalna ili nekomercijalna.

Dnevni red sastanka:
12:00 – 12:15 Prijem i evidencija gostiju
12:15 – 12:45 Pozdravna riječ načelnika opštine Srebrenica Mladena Grujičića
12:45 – 13:15 Osnovne informacije o mljekari i uslovima otkupa mlijeka
13:15 – 14:15 Diskusija o temi
14:15 – 15:00 Završetak sastanka – osvježenje

Sve dodatne informacije i dalja uputstva oko rada i odnosa između buduće mljekare u Srebrenici i proizvođača mlijeka, zainteresovani mogu dobiti na radnom sastanaku.