Srebrenica: Sastanak mljekara sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede

Sastanak mljekari SrebrenicaPredstavnici poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske održali su u Srebrenici sastanak sa poljoprivrednicima koji se bave proizvodnjom mlijeka sa ovog područja. Razlog za sastanaka jeste da predstavnici steknu utisak o načinu proizvodnje, o količinama i kvalitetu mlijeka na području opštine Srebrenica.

Mljekari iz Srebrenice ističu da su zadovoljni trenutnom cijenom mlijeka, a sastanak su iskoristili kako bi se napravili prvi koraci u rješavanju postojećih problema.

„Zasigurno da smo se dotakli i problema ishrane, problema obilježavanja, zatim problema ostvarivanja podsticaja koji su predviđeni Pravilnikom o podsticajima na nivou RS, tako da je to bila jedna široka priča, vrlo raznovrsne teme su se obrađivale i nadam se da ćemo i u narednom periodu imati slične sastanke“, istakao je Dragan Zarić iz Ministarstva poljoprivrede, šumastva i vodoprivrede RS.

Ovo je još jedan način kojim opština pokušava pomoći poljoprivrednim proizvođačima, posebno mljekarima.Mljekari Sastanak sa ministarstvom

„Mi smo u ovoj godini dali određene podsticaje za mljekare, i vidjećemo i u narednoj godini isto da damo određene premije na mlijeko, odnosno podsticaje po litri proizvedenog mlijeka i to je neki uobičajen način kako ćemo mi raditi što se tiče ove proizvodnje“, izjavio je Cvijetin Maksimović, načelnik Odjeljenja za privredu i razvoj.

Ranije je najavljeno da postoje zainteresovani investitori iz Austrije koji bi u Srebrenici otvorili pogon za proizvodnju mliječnih proizvoda, te je sastanak poslužio kao priprema i upoznavanje proizvođača mlijeka sa zahtjevima austrijskog investitora.

„Da im se pomogne, da li kroz podršku u nabavci mehanizacije, da li kroz podršku u vidu izgradnje određenih objekata koji su nephodni za mužu krava, za tzv. zatvoreni sistem muže“, rekao je Cvjetinović.

Na području opštine Srebrnenica registrovano je 25 poljoprivrednih gazdinstava koji se bave mljekarstvom.