Srebrenica: Održano predavanje za mljekare

Mljekari u SrebreniciPredstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS u Srebrenici su organizovali stručno predavanje sa temom „Aflatoksini i kvalitet mlijeka i ažuriranje podataka farmi u APIF-u“. Predavanju se odazvalo dvadesetak mljekara sa područja opštine Srebrenica.

Sa 600.000 litara mlijeka godišnje i 28 farmi, stočarstvo je u Srebrenici jedan od važnijih vidova poljoprivredne proizvodnje. Ne čudi, stoga, što je predavanje privuklo gotovo sve proizvođače mlijeka iz Srebrenice.

„Moja proizvodnja se povećava iz godine u godinu, tako da sam ove godine predao 82.000 litara, a prosjek od 12 krava je 150 litara dnevno. Mljekari mogu biti zadovoljni ako hoće raditi“, kazao je Pašan Mujić, mljekar iz Pala.

„Imam 11 krava, u prosjeku jedno 100 litara dnevno predajemo, ja dosta obraćam pažnju i na teladi, ne hranim ih na kantu kao ostali, pustim ga da osisa tri mjeseca i uzmem 1200-1300 maraka za tri mjeseca“, rekao je Radovan Orašanin, mljekar iz Zelenog Jadra.

Opština želi podići proizvodnju mlijeka na najviši nivo, a ovo je drugo predavanje koje je organizovano za mljekare u posljednja dva mjeseca. Nadležni najavljuju nastavak aktivnosti u ovoj sferi.

„Mi smo kroz program podrške poljoprivrednoj proizvodnji za 2018. godinu planirali i čekamo da se taj program Mljekari u Srebreniciusvoji od strane načelika, gdje je takođe predviđena podrška mljekarima kroz nabavku stevanih junica i tome slično“, izjavio je Cvijetin Maksimović, načelnik Odjeljenja za privredu i razvoj opštine Srebrenica.

Od 2014. godine svi poljoprivredni proizvođači obavezni su da prijave način iskorištenosti svog gazdinstva do 15. maja tekuće godine. U suprotnom, gube pravo na podsticaje.

„U tom periodu bi trebali da upišu stvarno stanje na poljoprivrednim kulturama, na površinama koje su upisane u APIF i trenutno stanje stoke. O tome smo i danas pričali“, istakla je Radinka Mićić iz Ministarstva poljoprivrede.

Ovo predavanje je nastavak aktivnosti na realizaciji projekta otvaranje mljekare u Srebrenici. Kako je ranije saopšteno, mljekara bi trebala biti otvorena do kraja godine i zaposliće 20-30 radnika.