Razvoj poljoprivrede u Bratuncu

U sklopu projekta „Izgradnja povjerenja kroz ruralni razvoj“, predstavnici Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) i Opština Bratunac organizovali su prezentaciju projekta „Decentralizovana proaktivna izložba D-HOPE“, na kojoj su organizatori informisali posjetioce o projektu koji će podstaći razvoj poljoprivrede na području Bratunca i načinu na koji mogu postati dio istog. „D-HOPE“ je jedan od projekata, koji je predstavljen polaznicima, a podstaći će poljoprivredni razvoj opštine i koristiće lokalne resurse.


Organizatori smatraju da će poljoprivrednici prepoznati dobru priliku i da će se svojim radom izboriti za što bolji plasman proizvoda.

„Ovo je novi način razvoja poljoprivrede koji će omogućiti stanovnicima da poboljšaju uslove proizvodnje i da svoje proizvode plasiraju na najbolji način koji obezbjeđuje sigurne prihode. Nadamo se da će se što veći broj proizvođača izboriti na tržištu“, izjavio je Radenko Radović, načelnik odjeljenja za privredu opštine Bratunac.

 Prezentaciji su pristvovali brojni građani koji su srećni zbog prilike koja im je pružena, jer će moći da predstave svoje proizvode, čiji kvalitet zadovoljava evropske standarde. Zadovoljni su jer je ovo jedan od rijetkih projekata koji u središte realizacije uključuje građane.

„Ovo će puno značiti zato što dolazi do izražaja da mozemo da predstavimo čime se bavimo i šta proizvodimo i kakav kvalitet možemo da ponudimo“, jasan je Muhamed Mehmedović, mljekar iz Konjević Polja.

 Predstavnici organizacije JICA smatraju da opština Bratunac ima veliki potencijal za razvoj poljoprivrede koji će doprinijeti poboljšanju života građana.

„Pošto u vašim ruralnim područjima nema mnogo prilika da se ljudi zasposle, mi pokušavamo da se fokusiramo na poljoprivredne aktivnosti, tj aktivnosti stočarstva i ratarstva, koji će donositi prihode svim njenim građanima“, rekao je gospodin Mioši, glavni savjetnik projekta.

 Na narednim radionicama poljoprivrednici će predstaviti svoje ideje, a krajem godine uslijediće evaluacija aktivnosti radi poboljsanja narednih projekata.