Prema očekivanjima, cijena maline će biti na prošlogodišnjem nivou

Edukacija organizovana za malinareSavez proizvođača jagodičastog voća BiH i Savjetodavna regionalna služba su danas u bratunačkom Domu kulture organizovali edukaciju za malinare, koja je obuhvatila nekoliko tema, s posebnim osvrtom na aktuelne probleme i probleme koji su u proteklom periodu bili prisutni u malinarstvu. Proizvođači koji su prisustvovali eduaciji, između ostalog, od predavača su mogli čuti i procjene za ovogodišnju cijenu malina.

“Mi vjerujemo da svi savjesni proizvođači, koji su dobro uradili pripremu za ovu godinu, mogu očekivati dobre rezultate. Vremenske prilike nam idu naruku. S druge strane, imamo nešto drugo, na šta mi ne možemo da utičemo – to je tržište. Imamo jedan dio pesimističnih najava, imamo i one koji vjeruju da će biti bolja situacija. Mi mislimo da će i ova godina, kada su cijene u pitanju, biti slična prošloj“, izjavila je za UPSMedia Jasminka Hadžiavdić, predsjednica Upravnog odbora Saveza proizvođača jagodičastog voća BiH.

Sličnog mišljenja su i oni koji se bave otkupom malina.

„S obzirom da se i ja bavim otkupom maline, i na osnovu razgovora sa kolegama hladnjačarima, mislim da bi cijena maline trebala biti na prošlogodišnjem nivou – oko dvije marke. Mislim da je to i neka realna cijena“, govori Duško Ivanović, uzgajivač i otkupljivač malina.

Edukacija organizovana za malinareIpak, cijena maline nije bila jedina tema tokom današnje edukacije.

„Teme su bile i veliki broj faktora koji utiču na proizvodnju maline, posebno na našim područjima – počev od socijalnih, ekonomskih, ljudskih do klimatskih faktora i klimatskih promjena, kojima smo svjedoci posljednjih godina. Mi, evo, možemo ponuditi neka privremena rješenja, da barem ublažimo taj negativan uticaj“, rekla je za naš portal Jadranka Bojić, stručni saradnik Regionalne savjetodavne službe Bratunac.

Malinarstvo na prostorima regije Birač u posljednjih desetak godina se sve više razvija, a prošlogodišnja niska otupna cijena maline, kao i nepovoljni vremenski uslovi, prouzrokovali su smanjeno interesovanje za ovom vrstom poljoprivrene proizvodnje.