Počela isplata malinara u Bratuncu i Srebrenici

Mjesec dana nakon završetka berbe maline, u Srebrenici i Bratuncu počela je isplata novca poljoprivrednim proizvodjačima. Cijena za sortu vilamet iznosi 3.3 konveribilne marke i 3.5 konvertibilnih maraka za sortu miker.

„Cijena maline je ostala na prošlogodišnjem nivou. Mi smo otkupili nešto više robe nego prethodne godine, a kvalitet je nešto lošiji prije svega zbog obilnih padavina koje smo imali u toku godine“, rekao je Ivan Todić, direktor OPZ „Srebrenica“

Proizvodjači su izuzetno zadovoljni cijenom maline. U Udruženju malinara Bratunca, Srebrenice i Milića Vilamet su nam rekli da jedino, iz više razloga, nisu srećni što na cijenu moraju da čekaju i po mjesec dana nakon što predaju svu malinu hladnjačarima.

„Odmah po završetku berbe počinju drugi radovi na malinjaku i proizvodjači su u teškom položaju. Jednostavno ne mogu da planiraju i gledaju naprijed jer ne znaju cijenu. Ne treba biti nepošten, moram reći da je cijena odlična i mi smo zadovoljni, a problem je samo što se dugo čeka na tu cijenu i što proizvodjači malo utiču na odredjivanje cijene. Na našim prostorima svi proizvodjači su uglavnom zaduženi kod otkupljivača koji ih kreditiraju kroz repro-materijal, djubriva, sredstva za zaštitu… I u takvoj situaciji otkupljivači imaju mnogo prostora za ucijene pa proizvodjači mogu samo da čekaju i da se nadaju dobrom“, kazao je Ivan Stojanović iz Udruženja malinara „Vilamet“.

Odmah po završetku berbe maline počinje sezona branja kupine gdje je takodje neizvjesna situacija oko cijene.

„Evo trenutno je akontativna cijena 0.5km za kupinu. To je katastrofalna cijena i po toj cijeni se ne isplati raditi“, zabrinuto govori Stojanović.

Iako je cijena kupine ispod svakog minimuma, proizvodjači naglašavaju da berbu neće prekidati i nadaju se postizanju kompromisa sa otkupljivačima. I pored toga što se proizvodjači svake godine susreću sa istim problemima po završetku berbe maline i kupine, površina pod ovim kulturama se konstantno povećava prije svega zbog sigurnog trišta i obezbjedjenog otkupa.