Pčelari iz Srebrenice i Bratunca dobili vrijednu donaciju

U Bratuncu i Srebrenici, članovima četiri pčelarska udruženja iz ovih opština, podijeljeni su pčelarska oprema i društva sa košnicama . Opremu je donirala Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA) koja već godinama pomaže poljoprivrednike u ovim opštinama. Pčelarstvo u opštinama Bratunac i Srebrenica predstavlja jednu od popularnijih grana poljoprivrede i dobijena donacija pčelarima znači mnogo u unapređenju njihovih pčelinjaka.

Borisav Petrović je mladi pčelar iz Bratunca, posjeduje 15 društava, i izuzetno je zadovoljan onim što je dobio.

„Ja bez ovoga ne mogu da radim, mnogo će mi dobro doći, nova oprema uvijek dobro dođe. Ovo je stvarno za čistku desetku“, rekao je Borisav Petrović.

Pored opreme za pčelarstvo, doancijom su obuhvaćene i košnice sa društvima pčela, što će dodatno ojačati već postojeće kapacitete.

„Imam 5-6 društava i ovo će mi pojačati kapacitete, u penziji sam, pa ću se malo ovim baviti“, zadovoljan je Boško Živković, pčelar iz sela Magašići kod Bratunca.

Udruženje pčelara „Kesten “ iz Bratunca već dvije godine uspješno sarađuje sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA), a današnjom donacijom obuhvaćeno je 30 članova ovog udruženja.

„Ova donacija nam dosta znači, u ove dvije godine od kako „JICA“ podržava naše Udruženje, mogu da vam kažem da se Udruženje preporodilo. Naše Udruženje broji 90 članova i poosno mogu da kažem da smo najjače Udruženje u okruženju što se tiče pčelarstva“, izjavio je Marko Živković.

Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA) ovom donacijom i drugim aktivnostima želi da ojača pčelarske kapacitete u Bratuncu i Srebrenici.

„Trudimo se da kroz aktivnost pčelarstva na teritoriji ove dvije opštine doprinesemo povećanju izvora prihoda što bi u ovom slučaju predstavljalo pčelarstvo. Med predstavlja proizvod koji daje dodatnu vrijednost i jeste profitabilan, ali sami prinosi meda zavise najviše od vremenskih uslova, ove godine u aprilu i maju je bilo dosta kišno i pčele nisu mogle mnogo meda da unesu, tako da se pčelari često susreću i sa problemima“, rekao je Mijoši Hiroki, Glavni savjetnik u JICA.

Donacijom je obuhvaćeno i 16 pčelara opštine Srebrenica, koji su mogli da prisustvuju i stručnom predavanju namijenjenom pčelarima početnicima.