OPZ „Drinaplod“ Srebrenica: Podjela sadnog materijala za proizvodnju kornišona

KrastavciOPZ „Drinaplod“ Srebrenica poziva zainteresovane poljoprivredne proizvođače sa područja Srebrenice, Bratunca i Milića da se prijave na oglas za proizvodnju krastavaca kornišona za sezonu 2018.

Broj mjesta je ograničen na 50 novih kooperanata za proizvodnju krastavaca kornišona.

Cijena I klase je 1,30 KM po kg (veličine od 3-6 cm i obima od 2 cm)

Cijena II klase je 0,60 KM po kg (veličine od 6-9 cm i obima od 3 cm)

Cijena III klase je 0,15 KM po kg (veličine od 9-12 cm i obima od 4 cm).

Neophodno je da zastupljenost u otkupnoj količini bude najmanje 75% I klase, do 20% II klase, i 5 % III klasa. Sve proizvedene količine će biti otkupljene.

Zainteresovanim proizvođačima će OPZ „Drinaplod“ Srebrenica obezbjediti dovoljne količine sadnog materijala (rasada kornišona) za jedan dunum, hemijska đubriva, zaštitna sredstva, sistem za navodnjavanje, mrežu i žicu, odnosno kompletnu opremu i materijal za proizvodnju uz nadzor i pomoć stručnih osoba tokom cijelog procesa proizvodnje (od sadnje do berbe i isporuke).

Sadnja se vršu u mjesecu maju 2018. godine, a do tada je potrebno (u aprilu) pripremiti zemljište. Berba krastavaca započinje 30 do 40 dana nakon sadnje.

Cjelokupni troškovi se izbijaju iz ukupnog prihoda na kraju isplate predatih količina po klasama.

Uslov koji je neophodan za proizvodnju je adekvatna parcela i pristup vode radi navodnjavanja. Ostali detalji se uređuju međusobnim ugovorima i obavezama nakon prijava i obavljenih inicijalnih razgovora.

Zainteresovani detaljnije informacije mogu dobiti u kancelariji OPZ „Drinaplod“ Srebrenica (Market Zvorničnka, II sprat) svakim radnim danom od 9.00 do 15.00 sati.

Oglas ostaje otvoren do 31. marta 2018. godine.

Dodatak: Pogledajte brošuru o uzgoju krastavaca