Izgradnja hladnjača u Milićima i Vlasenici

Organizacija CARE International, je danas u Vlasenici, potpisala ugovore o izgradnji mini-hladnjača, sa 2 korisnice koje su aplicirale na javni poziv, kao i uspješno prošle niz treninga i obuka na temu izrade biznis plana.

Jedna od korisnica je Sladjana Pavlović, poljoprivredni proizvodjač iz Milića. Ona posjeduje 5 dunuma pod malinom i 120 stabala šljive.

„Ovaj projekat pomoći će mojoj porodici i meni da imamo kvalitetniji proizvod, da ga plasiramo kvalitetnije na tržište, a i ostvarićemo veću zaradu. Ova hladnjača ima pretkomoru i komoru kao i minusni i plusni sistem i to nam posebno odgovara jer mozemo raditi, pored maline i šljive, čuvanje i jabuke, gljive“, zadovoljna je Sladjana Pavlović.

Snežana Stupar se dvije godine bavi malinarstvom. Trenutno u svom posjedu ima 4.5 hektara pod malinom, a do kraja godine planira proširenje na 6 hektara.

„S obzirom da se već 10 godina bavimo i otkupom ljekobilja, ova hladnjača će nam pomoći da svoju robu čuvamo i plasiramo dalje. Naša očekivanja su velika i ova hladnjača će nam mnogo pomoći“, kaže Snežana.

Ove hladnjače bi trebale da pomognu ovim korisnicama da skladište svoju malinu, ali i malinu svojih komšija, jer na području Milića i Vlasenica nema ovakvih prostora za skladištenje.

„Ukupna vrijednost investicije jeste 21 000km od čega korisnice učestvuju sa 10 000km. Firma koja je prošla na tenderu se obavezala da će izgraditi ove dvije hladnjače do 1. maja, tako da će ovi objekti biti spremni za novu sezonu i skladištenje maline, ali i gljive, ljekobilja i drugih poljoprivrednih kultura“ rekao je Branislav Tanasijević, projekt menadžer organizacije CARE International.

Ova aktivnost sprovodi se u okviru projekta „Uključiv ekonomski rast i stvaranje zaposlenja u istočnoj BiH, region Birač“, koju organizacija CARE International implementira sa partnerskim organizacijama, Regionalnom savjetodavnom službom Bratunac i Udruženjem žena „Maja“ iz Kravice.