Intervju sa Mariusom de Vilom, vlasnikom fabrike peleta „EKO-M“ iz Srebrenice

Sa Mariusom de Vilom, vlasnikom fabrike peleta „EKO-M“ iz Srebrenice, razgovarali smo o isplativosti grijanja na pelet, spekulacijama da će fabrika biti zatvorena i planovima za naredni period.
Marius de Wilt vlasnik peletare u Srebrenici

 • Počećemo od nedavne informacije da se Vaša fabrika zatvara, ali, s obzirom da još uvijek poslujete, to očigledno nije istina?
 • To, kao što vidite, definitivno nije istina. Bilo je nekih loših priča i tračeva koji su kružili gradom. Uvjeravam vas da ću ostati ovdje i da ću ovu kompaniju učiniti veoma uspješnom.
  Odakle su, u tom slučaju, potekle te priče?
  Mislim da su te tračeve inicirali prethodni vlasnici i prethodni radnici, koji su ljubomorni na moj poslovni uspjeh i koji žele da me stave u loš položaj.
 • Koliko dugo ste vlasnik fabrike?
  U ovoj priči, u ovoj kompaniji sam već tri i po godine i, odgovorno tvrdim, ostajem ovdje i da ću investicijama nastaviti da unapređujem tehnologiju fabrike, te je tako učiniti uspješnom.
 • Jeste li zadovoljni kako se stvari u fabrici odvijaju, otkako ste je preuzeli?
 • Trebalo mi je mnogo vremena da shvatim situaciju sa tržištem i nabavkom sirovine. U posljednje tri godine u to sam uložio mnogo novca i energije, ali sada odlično razumijem kako možemo poboljšati naše pozicije. Uvjeravam vas da sada imamo jake pozicije kada su u pitanju snabdjevači i da imamo zagarantovano snabdijevanje sirovinama. S druge strane, svojim proizvodom smo izgradili odličan imidž. Mi smo među nekolicinom fabrika koja pravi pelet od odličnih sirovina i želim zadržati te visoke standarde do kojih smo stigli. Ljudi koji kupuju naše proizvode, mogu biti sigurni u njihov kvalitet. To je, zapravo, tajna mog posla.
 • Da li je jeftinije koristiti pelet ili neki drugi energent za grijanje i da li je takva vrsta grijanja ekološki prihvatljivija? „EKO“ u vašem nazivu govori u prilog tome.
 • To je, donekle, teško pitanje. Potrebno mi je malo vremena da objasnim. Na primjer, u poređenju sa mazutom, grijanje na pelet donosi uštede oko 40%, 50% ili 60%, to varira u zavisnosti od kvaliteta sistema koji koristite. Problem je što morate investirati u sistem grijanja na pelet. To predstavlja određenu prepreku. Ja sam razgovarao sa nekim bankama i pitao ih da pomognu ljudima, preko „zelenih“ kredita, kredita sa niskim kamatama da pomognu da se smanji ta prepreka. Kao što rekoh, poredeći sa mazutom, pelet je ekonomski prihvatljiviji svima. Isto stoji ako uporedimo grijanje na pelet sa grijanjem na električnu energiju – odmah dobijate umanjenje troškova grijanja za 50%-60%. Međutim, kada uporedite sa ugljem, onda je priča malo drugačija – pelet je nešto skuplji. Isto stoji i za grijanje na drva. Ako posječete drvo i sami iscjepate drva, ako i sami uložite nešto rada, onda vas to sve, vjerovatno, košta nešto jeftinije. Ali, mnogo je jednostavnije rukovati našim proizvodom. Napunite vreću peleta u sistem i on nastavlja raditi i tokom noći. Kod tradicionalnih peći, drva morate ubacivati u vatru svaki sat. Kada noću odete na spavanje, grijanje će stati u roku od sat vremena. Sve u svemu, zaista zavisi od vaše pozicije i načina na koji shvatate vaše domaćinstvo. A što se tiče ekološkog aspekta: da li je pelet prijateljski nastrojen prema okruženju? To je jedan zatvoren krug. Drveće raste u ovoj zemlji, posječete ga i napravite pelet, što je, po mom mišljenju, ekološki prihvatljivo; nema emisija štetnih gasova, nema otrovnih gasova u procesu sagorijevanja. Uporedimo sa ugljem koji nema „čist“ proces sagorijevanja i koji zagađuje vazduh. Mislim da je budućnost u sistemima zasnovanim na peletu. Naravno, sistemi koji koriste pelet bi se trebali kombinovati sa drugim sistemima, kao što su solarni paneli. Ovo je prvi korak u energetskoj tranziciji koja je pred nama.
 • Na cijenu grijanja na pelet utiče i vrijeme u koje nabavljate pelet?
 • Pelet je sezonski proizvod koji ima visoke cijene tokom sezone i niske cijene van sezone. Ja savjetujem svojim kupcima da kupuju moj pelet u aprilu, maju, junu, julu, kada proizvodimo mnogo peleta, kada je lakše dobaviti sirovine, kada su proizvodni troškovi značajno niži. Zato poručujem svima, molim vas dođite u moju fabriku i kupite moj proizvod prije početka sezone. Nemojte čekati novembar ili decembar. To koristi svima. Ja nemam prostor za skladištenje proizvoda, skladištenje je previše skupo. Zato ljude molim da dođu i kupe pelet ranije i tako uštede između pedeset i stotinu maraka po toni.
 • Kakvi su razvojni planovi Vaše fabrike?
 • Mi smo još uvijek mali proizvođači peleta. Sljedeće godine moram kupiti više drveta, moram uložiti i u tehnologiju. Počećemo raditi u tri smijene, umjesto dosadašnjeg rada u dvije smjene. Počećemo proizvoditi više peleta. Imam i planove kako mogu proširiti djelatnosti na druge stvari osim peleta. Jedna od tih stvari je proizvodnja električne energije uz proizvodnju toplote. Toplotu možemo koristiti i u samoj fabrici u procesima sušenja, a električna energija ide u mrežu.
 • Da li je istina da je pelet koji se proizvodi u BiH kvalitetniji od onog koji se proizvede u inostranstvu?
 • Uvijek ima dobrih i loših proizvođača. Ja želim biti među kvalitetnim proizvođačima, a vjerujem u princip „lokalno-lokalnom“. Najbolja opcija je da to što proizvedemo ovdje, takođe upotrijebimo ovdje. 70%-80% moje proizvodnje ostaje u ovoj zemlji. Znam da drugi proizvođači, neki iz Banjaluke na primjer, većinu svojih proizvoda izvoze u Italiju ili Austriju. Izvoz je dobar za ekonomiju, u svakom slučaju bolje je to, nego uvoziti mazut i sagorijevati ga. Kao što sam rekao, vjerujem u taj princip – proizvesti ovdje i trošiti ovdje.
 • Da, i ovoj zemlji je potrebna energija.
 • Da, svakako.
 • Mnogo sreće i uspjeha u radu Vam želimo.
 • Hvala i Vama za interesovanje.