Bratunac: Sistem za navodnjavanje će u četvrtak biti pušten u funkciju

Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović obišao je sa direktorom Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stefanom Mitrovićem, predstavnicima Svjetske banke i direktorom preduzeća „Higra“ Draganom Sarićem završne radove na izgradnji sistema za navodnjavanje.

On je najavio da će ovaj projekat vrijednosti oko 9,2 miliona maraka biti završen do četvrtka, kada će sistem za navodnjavanje poljoprivrednih površina biti svečano pušten u funkciju.

„Ovo je, poslije izgradnje regionalnog puta Drinjača-Bratunac-Skelani i novog mosta na Drini, jedan od najvrijednijih projekata koji je u posljednjih 50 godina realizovan u Bratuncu“, ocijenio je Mlađenović i istakao da je opština Bratunac, izgradnjom sistema protivgradne zaštite, sistema za navodnjavanje i vlastitog rasadnika stvorila preduslove za uspješno bavljenje proizvodnjom maline i drugog jagodičastog voća.

On je naveo da je Vlada RS, u saradnji sa Svjetskom bankom, obezbijedila 85 odsto sredstava za projekat izgradnje sistema za navodnjavanje u Bratuncu, te da je preostala sredstva obezbijedila ova opština.

„Očekujemo dodatna sredstva za proširenje mreže, jer nam je cilj da dovedemo vodu do parcela na kojima su podignuti ili će biti podignuti novi zasadi voća“, rekao je Mlađenović.

Stefan Mitrović ocijenio je da se radi o jednom od najkompleksnijih sistema koji se gradi ne samo u Bosni i Hercegovini nego u Evropi.

„Na području Bratunca ima preko 20 pumpnih stanica i ovo je jedna od rijetkih opština u kojoj će više od 90 odsto teritorije biti pokriveno sistemom za navodnjavanje“, rekao je Mitrović.

On je dodao da je sa predstavnicima Svjetske banke došla i delegacija iz Crne Gore koja će se uvjeriti koliko je ovaj sistem kompleksan i funkcionalan za poljoprivredne proizvođače iz Bratunca, navodi se na sajtu Opštine Bratunac.