Bratunac: Održano predavanje „Osnovna i folijarna ishrana i zaštita maline“

Predavanje malinaPreduzeće “Malina-Bratunac” u saradnji sa Opštinom, u Bratuncu su organizovali predavanje o savremenom uzgoju jagodičastog voća na temu „Osnovna i folijarna ishrana i zaštita maline“. Poljoprivrednici su imali priliku da se upoznaju sa najsavremenijim prinicipima ishrane maline, kako hemijskim tako i mikrobiološkim đubrivima. Takođe je bilo riječi i o zaštiti zasada preparatima koji su dozvoljeni za upotrebu u EU.

Predavanje na početku sezone već tradicionalno za malinare iz Srebrenice i Bratunca biva izuzetno posjećeno. Ove godine proizvođači mogu očekivati više problema nego prošle godine, kada je snijeg i mraz desetkovao prinose.

„Ove godine mogu se očekivati problemi sa sušenjem izdanaka, zatim problemi sa insektima, kao što su vaši i grinje, tako da mogu stvoriti ogromne probleme, imali smo zimu koja je bila topla, tako da su se insekti održali i u Predavanje malinamomentima kad su trebali da uginu“, izjavio je za UPSMedia Jovo Vujović, jedan od predavača.

Iako veliki broj prisutnih malinara znači veliku zainteresovanost za novosti iz svijeta malinarstva, zabrinuti su, kažu, za budućnost ove poljoprivredne grane.

„Evo od danas nijedan dan ne bi trebalo da se izlazi iz maline, znači morali bi biti od jutra do sutra, a sa ovakvom cijenom nema od toga ništa. Sad kad počnu radovi, tamo do oktobra nema stajanja, kad pogledaš kolika je cijena bila, ko zna šta će biti i sa podsticajima, ja mislim da će od sada biti sve manje i manje proizvođača“, smatra Nedeljko Đukanović, malinar.

Opština Bratunac mnogo ulaže u uzgoj maline i ovu vrstu poljoprivredne proizvodnje i dalje vidi kao strateško opredjeljenje. Agronomi iz rasadnika „Malina“ na raspolaganju su svim proizvođačima.

Malina predavanje„Nijedna godina nije ista, globalno neke promjene su svake godine drugačije i moramo da skrenemo pažnju našim poljoprivrednim proizvođačima na to. Ovo je jedan od načina da ih na najbolji način uvedemo u proizvodnju i da im tako povećamo prinose i sam kvalitet maline“, istakla je Marina Jovanović, direktorica rasadnika „Malina“.

„Posebno skrećem pažnju na samu kupovinu sadnice, da ta sadnica bude zdrava, da ne bude nikakvih infekcija, bolesti, jer će samim tim u startu imati mnogo manje problema, jer ako imamo problem sa sadnicom, imaćemo problem koji se ni fungicidima neće moći riješiti“, naglasio je Jovo Vujović.

Na teritoriji opštine Bratunac proizvede se oko 2000 tona malina godišnje, a cilj je da se proizvodnja poveća na 5000 tona. Malinarstvo u Bratuncu već donosi milionske prihode ovoj maloj opštini.