Bratunac: Obuka „Rad i održavanje sistema za navodnjavanje“

U Bratuncu je u toku obuka „Rad i održavanje sistema za navodnjavanje“ na kojoj proizvođači i predsjednici mjesnih zajednica u Bratuncu mogu da se upoznaju sa načinima funkcionisanja novoizgrađenog sistema za navodnjavanje, načinima održavanja sistema, kao i sa cijenama i tarifama vodnih usluga za navodnjavanje.

Predavanje drži profesor Mladen Todorović, stručnjak iz oblasti navodnjavanja, u saradnji sa predstavnicima Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu RS.

„Znamo svi da poljoprivredna proizvodnja varira, jedne godine tako imamo stopostotne prinose, druge nemamo ništa. Stvar koja je bitna jeste proizvodnja, ravnomjerna, bitno je truditi se da se proizvodnja stabilizuje do jednog određenog nivoa. Ne treba da bude toliko bitna godina u kojoj postignemo sto odsto uspjeha, naš fokus treba da bude godina na kojoj se borimo da budemo, da tako kažemo, na nuli. To je ono o čemu treba razmišljati. Nema svrhe raditi sistem za navodnjavanje ukoliko se uz pomoć njega ne može postići prinos. Danas smo tu da bismo objasnili sve prednosti sistema, kako da sistem bude na korist proizvođačima i kako da ga pravilno koriste“, rekao je profesor Mladen Todorović.

DOO „Malina“ ubuduće će brinuti o sistemu za navodnjavanje, te će biti odgovorni za: adekvatno funkcionisanje sistema, održavanje sistema, administrativne i finansijske aktivnosti.