Yahoo prodat gore od prognoza

Iako se spekulisalo da je „otkupnina“ vrijedna makar pet milijardi, Yahoo je prodat za manji iznos. Nekad vrijedio 100 milijardi dolara, a Microsoft nudio svojevremeno 44…

Američka telekomunikaciona kompanija Verizon potvrdila je da kupuje internet delatnost Yahoo kompanije za sumu od 4,83 milijarde dolara, prijenela je agencija AP.

Internet poslovanje Yahoo kompanije će, prema riječima izvršnog direktora Verizon kompanije Lovela Mekadama, biti integrisano u nedavno preuzetu kompaniju AOL, što će rezultirati „stvaranjem vodeće globalne medijske kompanije i pomoći će povećanju naših prihoda u sektoru digitalnog oglašavanja„. 

Transakcija bi, kako prenosi AP, trebalo da bude realizovana u prvom kvartalu 2017. godine.

Brojni mediji su već prethodno izvestili da će ključni internet biznis Yahoo firme biti prodat američkoj telekomunikacionoj kompaniji Verizon za sumu od 4,8 milijardi dolara, a američki list „NewYork Times“ je prenio da će iz postignutog dogovora biti izuzet udio koji Yahoo ima u kineskom onlajn gigantu Alibabi i u Yahoo ogranku u Japanu.

Ovaj sporazum je pokazatelj dramatičnog pada Yahoo kompanije, čija je tržišna vrijednost, prije kolapsa tržišta 2000. godine, iznosila preko 100 milijardi dolara, da bi 2008. godine dobio ponudu od Microsofta za preuzimanje u vrijednosti od 44 milijarde dolara.

Yahoo je polovinom prošle godine zapošljavao 11.000 ljudi, dok je na kraju 2014. godine imao 12.500 zaposlenih. Zbog povećane konkurencije u liku Google i Facebook kompanija, Yahoo nije uspio da proširi svoje internet poslovanje, niti da značajnije poveća prihode od oglašavanja. Zato je u proteklih godinu dana, akcija Yahoo kompanije izgubila oko trećinu svoje vrednosti.

izvor:

mondo.ba