Usvojeno: Veće akcize na naftu, duvan, alkohol…

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH podržao je danas povećanje akciza na naftu, naftne derivate, alkohol, bezalkoholna pića i duvan na način kako je to utvrdio prije dva mjeseca.

Nakon sjednice UIO BiH u Banjaluci, predsjedavajući Upravnog odbora UIO BiH Vjekoslav Bevanda je rekao da će UIO BiH uputiti mišljenje Komisiji za budžet i finansije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, gdje će potvrditi ranije utvrđene zakone o porezima u formi u kojoj su utvrđeni na Upravnom odboru u fazi razmatranja.

Na pitanje novinara da li je time ispunjen jedan od uslova MMF-a u pismu namjere za dobijanje kreditnih aranžmana za BiH, Bevanda je odgovorio potvrdno i istakao da je to sadržano u Reformskoj agendi i u pismu namjere.

„Cijeli aranžman sa MMF-om predviđen je na sporazumu koji su dva entitetska premijera davno potpisala“, istakao je Bevanda.

Članovi Komisije za budžet i finansije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH odgodili su drugi put na sjednici 29. avgusta izjašnjavanje o povećanju akciza na naftu i naftne derivate, gorivo, a sredstva od ovih akciza trebalo bi da budu utrošena za izgradnju puteva i auto-puteva.

Riječ je o izmjenama zakona o akcizama, o sistemu indirektnog oporezivanja, te o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, a njima bi akcize na naftu i naftne derivate bile povećane za 15 feninga, odnosno 10 feninga koji su namijenjeni za izgradnju auto-puteva, a pet feninga za izgradnju puteva.

izvor:

mondo.ba