Usluga čišćenja i održavanja stambeno-poslovnih objekata kao biznis ideja

Milijana Sušić iz Milića predstavila je svoju poslovnu ideju na petom regionalnom „Sajmu poslovnih ideja“ u Bratuncu, održanom u oktobru prošle godine. Njena ideja je prepoznata kao najperspektivna za opštinu Milići i dobila je podršku kompanije „Posao ba“, u okviru projekta „Ekonmsko osnaživanje Srebrenice“, za realizaciju i pokretanje samostalnog biznisa. Milijanina ideja je da se bavi uslužnom djelatnošću čićenja i održavanja stambeno-poslovnih objekata.

Ideja mlade preduzetnice iz Milića je došla do realizacije i ona je sada dirktorka preduzeća „BMS“ registrovanog u Milićima. Milijana Sušić je po zanimanju master inžinjer tehnologije smjer tekstilni dizajner, ipak sada će se baviti poslom znatno drugačijim u odnosu na ono za šta je stekla formlano obrazovanje.

„Na ideju sam došla tako što je u zgradi u kojoj živim u Milićima bio problem čišćenja stubišta. Došla sam na ideju da pokrenem posao koji će rešiti ovaj problem u Milićima, ali i u celoj regiji Birač“, priča o tome kako je došla na ovu ideju Milijana Sušić.

Nakon što je prezentovala svoju ideju na „Sajmu poslovnih ideja“, Milijana je pristupila istraživanju tržišta.

„Nakon podržavanja moje ideje od strane kompanije „Posao ba“ radila sam istraživanje tržišta proteklih 5 meseci. Pri istraživanju tržišta sam došla do zaključaka da su ljudi zainteresovani da neka firma radi za njih, da to ne budu pojedinci. Ima dosta zainteresovanih klijenata i mislim da neće biti problema što se tiče tržišta. Sada smo registrovali preduzeće i za sada sve teče po planu“, opisuje rezultate tržišnog istraživanja mlada preduzetnica iz Milića.

Preduzeće „BMS“ je tek nastalo, ali oni već sada imaju prve klijente, što uliva optimizam Milijani Sušić da će realizacije njene biznis ideje biti i unosan posao.

„Za sada smo dogovorili saradnju sa Opštinom Milići. Planiramo da utičemo na to da se što više zgrada registruje, trenutno je problem što nema mnogo zajednica stanara, pa zato i ne mogu da se sklapaju poslovi, nadamo se da će i ti problemi biti rešavani“, objasnila je Milijana trenutne probleme.

Preduzeće „BMS“ će za početak imati dvoje zaposlenih u planu je proširenje poslovanja i na druge opštine u regiji, što bi mogoućilo nova radna mjesta za mlade.

„Planiramo pružanje naših usluga i na druge opštine iz regije Birač. Kako naš posao bude rastao, sigurno će i potreba za radnom snagom biti veća i to bi omogućilo otvaranje novih radnih mesta za mlade iz regije“, zaključila je Milijana Sušić.

Milijana Sušić realizacijom svoje poslovne ideje je pokazala kako dobra ideja može biti sprovedena u djelo. Pokretanjem vlastitog biznisa Milijana je svima dala dobar primjer da je moguće zaposliti se i u ličnoj režiji. Mlada preduzetnica je prvi put svoju ideju prezentovala na „Sajmu poslovnih ideja“, a danas je već stigla do realizacije. Kao što je Milijana iskoristila ukazanu priliku, tako mogu i svi mladi da uzmu učešće na „Sajmu poslovnih ideja“ i možda baš kao Milijana u dogledno vrijeme imaju vlastiti posao.
„Sajam poslovnih ideja“ je aktivnost projekta „Mladi preduzetnici za društvene promjene“, koji finansira Ambasada „Kraljevine Holandije u BIH“, a implementira Udruženje „Prijatelji Srebrenice“.